Bouchez (MR) vindt het ‘onvoorzichtig’ om verlenging meer kerncentrales uit te sluiten

 ©  belga

‘Vandaag de verlenging van meer dan twee reactoren uitsluiten, is onvoorzichtig.’ Dat zegt de voorzitter van regeringspartij MR, Georges-Louis Bouchez, een dag na het akkoord binnen de regering om twee kerncentrales langer open te houden.

Bron: BELGA

MR-voorzitter Bouchez pleitte de voorbije weken en maanden al voor het openhouden van de jongste twee kerncentrales. Hij was lange tijd de enige regeringspartner die dat deed. De oorlog in Oekraïne, en onze (weliswaar geringe) afhankelijkheid van Russisch gas, deed zijn collega’s overstag gaan.

Zijn discours voor kernenergie hield opvallend gelijke tred met dat van oppositiepartij N-VA. Ook die partij vond het onzinnig om de jongste kerncentrales te sluiten. Enige tijd geleden deed voorzitter Bart De Wever daar nog een schep bovenop: hij pleitte toen voor het openhouden van nog meer oudere centrales.

En nu lijkt het erop dat Bouchez hetzelfde denkt. ‘Vandaag de verlenging van meer dan twee reactoren uitsluiten, is onvoorzichtig’, twitterde hij.

Volgens Bouchez zijn er geen garanties dat de nodige gasgestookte centrales op tijd gebouwd kunnen worden. Bovendien zal gas steeds meer uitgesloten worden, meent hij. 

Overigens is het nog lang niet zeker dat de jongste kernreactoren kunnen openblijven. Daarvoor zijn eerst moeilijke onderhandelingen met uitbater Engie nodig.

Voor de duidelijkheid: Doel 4 en Tihange 3 maken maar 3 procent uit van onze totale energie­bevoorrading.