De Britse eerste minister Boris Johnson.
Volledig scherm
De Britse eerste minister Boris Johnson. © REUTERS

Kritiek op Boris Johnson nadat hij strijd van Oekraïners met brexit-referendum vergelijkt: “Belediging voor het gezond verstand”

De Britse eerste minister Boris Johnson vindt dat er een lijn kan getrokken worden van het brexit-referendum in 2016 naar het verzet van de Oekraïners tegen de Russische inval vandaag. Op een congres van zijn Conservatieve Partij in Blackpool zei Johnson dat het “het instinct van de mensen van dit land is om, zoals de mensen in Oekraïne, voor vrijheid te kiezen”. Het referendum dat tot het Britse vertrek uit de Europese Unie leidde, is voor hem “een bekend recent voorbeeld” daarvan.

38 reacties

  • Hugo hofmans

    2 jaar geleden
    En zeker geen Oekraïne in de EU, geen enkele voormalige Sovjet-republiek, geen oostblok, die horen er niet bij ! Dat ze hun problemen onderling regelen, wij "genieten" nu mee van al hun ellende.
  • Patrick Vandeputte

    2 jaar geleden
    Het zegt veel over de Britten zelf dat de meerderheid nog altijd niet doorheeft dat Johnson een clown eerste klasse is.
  • Sylvain Helsen

    2 jaar geleden
    Dit is een strijd tussen democratie en oligarchie. Maar oligarchie en monarchie gaan hand in hand. Dat blijkt nu wel met het doen en laten van een lid van het Belgische koningshuis. Dus als Bart de Wever nu vandaag nog het Belgische koningshuis aan de kant wil zetten. Met in de plaats daarvan een democratisch gekozen president. Dan is de kans niet gering dat hij dat voor elkaar gaat krijgen. Dan mag voor mijn part Bart de Wever zelfs een half jaar of een jaar lang een overgangspresident zijn.
  • An Vanden Bossche

    2 jaar geleden
    Had gedacht dat ze zich in de EU zouden bezinnen, na het vertrek van de Britten. Maar neen. En sinds corona en Oekraïne wordt Europa nog meer wat het niet moet zijn: zich bemoeien met alles en nog wat, verbieden, regelen en belasten. De Britten waren zowat de enigen die weerwerk boden. Wie niet akkoord is met hun regelneverij wordt genegeerd.
  • tom bens

    2 jaar geleden
    het grotendeel van de brexit stemmers was de vis industrie .van de 100% vissers stemde 89% voor de brexit.dit omwille van hun terug lopende vangsten en opbrengsten omdat de europese vloot alles en met veel grotere schepen ter plaatsen kwamen.