De echte Amalia in Lech (2020).
Getty Images

Royals - De Queen doet mee met culturele boycot van Moskou en verkeerde Amalia siert de cover van Privé

In Denemarken is er een Royal Run met gerecycleerde medailles. De Royal Collection Trust leent zijn 17e-eeuwse zwaarden niet uit aan Moskou. Prins Laurent en prinses Claire vallen in voor koningin Paola. Prinses Amalia op de cover is Amalia niet (maar eerder Anne). En prins Harry wil de Queen bezoeken, maar past voor de herdenkingsdienst van prins Philip. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Frederik zet Royal Run-medaille in elkaar

De Deense kroonprins Frederik is achter een naaimachine gekropen. Terwijl zijn moeder koningin Margrethe handig met naald en draad overweg kan - ze borduurt uren aan een stuk - sukkelde zoonlief toch ietwat. Voor het oog van de camera lijkt hij een medaille in elkaar te zetten. Het is een van de duizenden medailles voor de Royal Run. Het prinselijke sportevenement waarbij deelnemers tot 10 km kunnen lopen of wandelen, deze keer op 6 juni in zes Deense steden.

Swipe om de naaikunsten van Frederik te zien in de Instagrampost:

Frederik is een fervente hardloper en kwam met het initiatief in 2018 voor zijn 50e verjaardag. Bedoeling is mensen samenbrengen en laten bewegen. Vorig jaar schreven 70.000 mensen zich in. Frederik, kroonprinses Mary en hun kinderen lopen altijd rondjes mee. 

Wie finisht, krijgt een medaille en voor het eerst zal het een gerecycleerd exemplaar zijn. De plak zelf is gemaakt van gebruikte acrylplaten, het lint van plastic van oude flessen. Frederik bezocht het atelier waar de medailles worden verzameld en ingepakt. Dat gebeurt door een team van dertig Denen die een fysieke of mentale beperking hebben. 

Stil verzet: de Queen leent zwaarden niet uit

Drie antieke zwaarden van de Britse koningin Elizabeth II zullen dan toch niet te zien zijn in een van de imposante gebouwen van het Kremlin Museum in Moskou. De wapens uit de 17e eeuw worden bewaard door de Royal Collection Trust en zouden uitgeleend worden. Een woordvoerder van de Trust liet aan de krant The Guardian weten dat de afspraak met het museum voorlopig "on hold" staat.

Die beslissing viel al midden februari toen Russische troepen verzamelden aan de grenzen met Oekraïne. De (geo)politieke spanningen liepen toen hoog op. De tentoonstelling wordt namelijk gefinancierd door de oligarch Alisjer Oesmanov, die nauwe banden heeft met president Poetin en zijn favoriete zakelijke bondgenoot zou zijn. 

De EU en het Verenigd Koninkrijk nemen al weken sancties tegen oligarchen, onder wie deze steenrijke en machtige Rus. Oesmanov noemde de opgelegde beperkingen "oneerlijk" en de beschuldigingen ronduit "vals". Hij wacht nu naar eigen zeggen op eerherstel.

Niet alleen de Royal Collection trok zich terug, ook andere Europese cultuurinstellingen besloten hun kunstwerken niet langer uit te lenen waardoor de expo "The duel: from trial by combat to a noble crime" is uitgesteld. Als het ware een culturele boycot. Onder meer het Louvre (Parijs) en het Prado Museum (Madrid) hadden hun medewerking toegezegd.

Het museum in Moskou werkt momenteel aan een alternatieve tentoonstelling, maar dan zonder Europese collectiestukken. "We willen de Russische museumgemeenschap oprecht bedanken voor hun medewerking in deze moeilijke omstandigheden", staat op de website te lezen. 

De Oranje-primeur die er niet was

Het Duitse Das Bild en het Nederlandse Privé hebben een pijnlijke vergissing begaan. Beide weekbladen hadden een bericht over de Nederlandse kroonprinses Amalia die voor de skivakantie van de Oranjes in Lech verrassend genoeg een ander hotel had gekozen. Ze bleek er te logeren met haar vermeende liefde, een Duitse "miljonairszoon". Een foto van beiden diende als bewijs dat het "dik aan is". 

Maar de Rijksvoorlichtingsdienst laat echter fijntjes weten dat de vrouw op de foto Amalia niet is. "Ik dacht: dit is een enorme primeur... is het haar niet, zeg", zegt Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Privé bij "Shownieuws". 

Of de reputatie van Privé niet volledig om zeep is? Dat denkt Santegoeds nu niet meteen. "Je moet af en toe uitpakken en een risico nemen", vindt hij. "Maar het is stom en we zullen er in onze volgende uitgave uiteraard op terugkomen." Maar het kan erger: in de Duitse media is er al sprake van een verloving voor de 18-jarige Amalia. Terwijl ze vorig jaar nog gekoppeld werd aan een Belgische prins, Gabriël. Het kan verbluffend snel gaan.

Een Nederlandse toeriste - Anne Heij - beweert op de socialemedia-app TikTok dat zij de covergirl van Privé is. Zij was met haar familie ook op skivakantie in het Oostenrijkse Lech. 

Harry niet naar herdenkingsdienst van Philip

De Britse prins Harry woont de herdenkingsdienst voor zijn grootvader prins Philip niet bij. Die viering vindt plaats op 29 maart in Westminster Abbey in hartje Londen. Er worden die dinsdag tal van hoogwaardigheidsbekleders en royals verwacht. Er is geen officiële reden opgegeven waarom Harry verstek laat gaan.

De prins zit verwikkeld in een rechtszaak over zijn veiligheid in het Verenigd Koninkrijk. In Californië waar hij woont met zijn gezin betaalt hij miljoenen voor bewaking de klok rond. En die bewaking blijkt nodig. Op kerstavond van 2020 bijvoorbeeld kregen agenten een dringende oproep - en het was niet het eerste telefoontje - binnen om naar Harry's residentie in Montecito te komen voor een inbreker. Er werd toen een 37-jarige man opgepakt.

Harry beweert dat hij zijn eigen veiligheidsteam niet kan meenemen naar Londen, omdat ze geen toegang hebben tot de nodige informatie van de Britse inlichtingendiensten. Zijn veiligheid zou dus niet optimaal gegarandeerd zijn. De prins kan in Engeland ook niet langer rekenen op politiebescherming (betaald met Brits belastinggeld), omdat hij en zijn vrouw Meghan geen actieve koninklijke rol meer spelen.

De prins zou aangeboden hebben om de politiebescherming zelf te financieren, maar het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken weigert dat. Anders kan elke beroemde of hooggeplaatste persoon de politie naar believen "inhuren". 

Harry en Meghan op het  Salute To Freedom Gala in New York eind vorig jaar.

Harry wil wel zijn grootmoeder, de Queen, "zo snel mogelijk" bezoeken. Koningin Elizabeth heeft voorlopig haar achterkleindochter Lilibet, die geboren werd in de VS,  nog niet fysiek gezien. Daar wil de prins graag werk van maken. Wat vast ook een rol speelt, is dat de gezondheid van de Queen fragieler wordt. De laatste maanden moest de 95-jarige monarche het op doktersadvies rustiger aan doen. Ze raakte onlangs met corona besmet, gaf aan gasten aan minder mobiel te zijn en paste - met pijn in het hart - afgelopen maandag nog voor de viering van het Gemenebest. 

Midden april starten de Invictus Games in Den Haag. Als oprichter van het internationale sporttoernooi zal Harry aanwezig zijn. De Britse media vermoeden dat de prins van de trip naar Nederland gebruik zal maken om met zijn gezin halt te houden in Windsor Castle bij de Queen. De Invictus Games deelden onlangs een video (zie hieronder) waarin de prins zich opnieuw van zijn olijkste kant laat zien. Hij leeft zich helemaal in in de Oranjegekte met hoed, zonnebril en outfit én doet zowaar een verdienstelijke poging om het woord stroopwafel uit te spreken.  

Bekijk hier hoe prins Harry ter voorbereiding van de Invictus Games een mondje Nederlands leert spreken:

Aanhankelijke Laurent en Claire vervangen Paola

Prinses Claire en prins Laurent hebben koningin Paola en koning Albert vervangen op een galaconcert in de Koningin Elisabeth Muziekkapel en op het Never Alone-symposium in de Senaat. Paola is enkele weken buiten strijd door een breuk aan de rechterbovenarm. Tijdens de bijeenkomst in de Senaat ging het over de coronapandemie, hoe jongeren en ouderen de crisis en de lockdown hebben ervaren.

Claire en Laurent werden ontvangen door Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose.

In de Senaat was Laurent erg aanhankelijk tegenover zijn vrouw. Hij week niet van haar zijde en hing letterlijk aan haar arm. Vorig jaar doken opnieuw geruchten op dat een huwelijksbreuk hangende was en dat Claire terug bij haar ouders was ingetrokken. 

Laurent en Claire drukten die geruchten de kop in door onder meer enkele stralende gezinsfoto's vrij te geven, de jaarlijkse herdenkingsmis in februari voor overleden familie bij te wonen en een gezamenlijk interview voor de 18e verjaardag van hun dochter Louise te geven.  

Claire en haar kinderen onderhouden ook een warme band met Paola. Ze werden vaak gespot, dobberend op de Middellandse Zee, op de Alpa IV, het luxejacht van Paola en Albert dat vorig jaar te koop werd gezet.

Meest gelezen