Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCarnavalsdrama

Speurders weten zeker wie achter het stuur zat: dit weten we over de aanrijding in Strépy

Speurders weten zeker wie achter het stuur zat: dit weten we over de aanrijding in Strépy
Beeld REUTERS

Bij het carnavalsdrama in Strépy-Bracquegnies in Henegouwen zijn zondagochtend zes doden gevallen, tien zwaargewonden en 27 mensen werden geraakt. De twee personen die zijn opgepakt kwamen van een nachtclub. Het gaat om dertigers uit La Louvière. 

Dit weten we nu

• Rond 5 uur ‘s ochtends is een wagen met hoge snelheid ingereden op een groep carnavalvierders in Strépy-Bracquegnies, bij La Louvière

• Daarbij zijn zeker zes doden, tien zwaargewonden en 27 lichtgewonden gevallen

Twee dertigers uit La Louvière zijn opgepakt. Ze waren op terugweg van een dancing

• Er zijn geen aanwijzingen voor een aanslag

De speurders hebben dankzij camerabeelden achterhaald wie achter het stuur zat: het gaat om de 34-jarige verdachte.

• De bestuurder was licht geïntoxiceerd. De passagier had iets meer gedronken. Het is nog wachten op het resultaat van het bloedonderzoek om te weten of ze drugs gebruikt hadden.

Het carnavalsfeest werd stilgelegd. Er was wel nog een ingetogen samenkomst om de slachtoffers te herdenken

Wat is er precies gebeurd?

De precieze omstandigheden van het drama zijn nog niet bekend. Wel zeker is dat een wagen zondag omstreeks 5 uur in de rue des Canadiens met hoge snelheid inreed op een groep feestvierders die  waren samengekomen voor het feest van de Gilles. De carnavalsgroep die werd aangereden, is Les Boute-en-train uit La Louvière. De groep was zich aan het klaarmaken om naar het centrum te gaan.

Volgens Fabrice Collignon, presentator bij Bel RTL die aanwezig was toen het gebeurde, werden er van huis tot huis carnavalisten opgehaald. “We waren met zo’n 150 in een lange, rechte straat”, vertelt hij aan RTL Info.

Volgens ooggetuigen reed de auto met een hoge snelheid in op de mensen, zonder te remmen. Het voertuig reed nog door, maar de politie kon uiteindelijk de bestuurder en de inzittende arresteren. De inzittenden kwamen terug van een dancing.

Er vielen zes doden, tien zwaargewonden en 27 lichtgewonden. 

Wie zijn de verdachten?

Er zaten twee mensen in de auto, twee neven van 32 en 34 jaar uit La Louvière. De twee kwamen terug van een nachtclub en hadden kort voor ze inreden op de stoet carnavalisten een jonge vrouw mee naar huis genomen.

De verdachten zijn zondag al verhoord. Of het voertuig al dan niet heeft geremd, is nog niet duidelijk. Justitie rekent op de analyse van de wagen om de omstandigheden van de tragedie te verklaren, zo zei procureur-generaal van Bergen Ignacio de la Serna op Bel-RTL. “Het is een vrij nieuw voertuig. Het kan veel zaken verklaren”, klonk het. Zo zal er gecontroleerd worden of er een anti-aanrijdingssysteem aanwezig is en of dat geactiveerd was.

Later zal er ook een autopsie volgen op de lichamen van de slachtoffers. 

Is intussen al duidelijk wie met de auto reed?

Intussen zijn de speurders dankzij camerabeelden ook zeker dat de 34-jarige man achter het stuur zat. Aangezien de auto pas honderden meters verder gestopt is, moest het parket uitsluiten of de twee last-minute van plaats gewisseld waren of niet.

Lees ook
Beeld REUTERS

Was er een motief voor de aanrijding?

Momenteel wordt er niet uitgegaan van terrorisme, maar het onderzoek loopt. Wel lijkt het erop dat er alcohol in het spel was. Uit de eerste resultaten blijkt dat de bestuurder, de man van 34 jaar, licht geïntoxiceerd was. De passagier had iets meer gedronken. Bloedonderzoek moet ook nog uitwijzen of er sprake was van het gebruik van andere drugs.

“We hebben ook informatie dat ze van auto’s en van snelheid hielden, maar het blijft nog vaag”, klinkt het nog. “In 2017 werd van één van hen het rijbewijs ingetrokken, maar hij legde nadien opnieuw examens af.”

Hoe zit het met de slachtoffers?

Er vielen zes doden, tien zwaargewonden en 27 lichtgewonden. In het stadhuis van La Louvière wordt een rouwregister geopend voor de slachtoffers. Voor alle inwoners is er psychologische bijstand ter beschikking gesteld.

Video wordt geladen...

Lees ook
Beeld AFP