BUDGETTIP. Met deze 3 no waste-recepten tover je restjes oud brood of kaas om in een nieuwe maaltijd
Heb je nog heel wat inspiratie nodig om al die restjes uit je koelkast op te werken dit weekend? Foodie Sonja Peeters bedacht 3 handige recepten om oud brood, aardappelschillen of overgebleven groenten op te koken én tegelijkertijd verrassende gerechten op tafel te toveren. Geen food waste voor jou deze week!
Panzanella met oud brood
Klaar in 25 minuten.
Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g kerstomaatjes
• 4 dikke snedes oud brood
• 1 rode ui
• 2 el rodewijnazijn
• 1 teentje knoflook
• 24 groene aspergepunten of 16 grote groene asperges
• 4 snackkomkommers
• bosje basilicum
• 20 g geraspte Parmezaanse kaas
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de kerstomaten in een ovenschaal, kruid met peper en zout en bedruppel met olijfolie. Zet ze 12 minuten in de oven. Scheur het brood in grove stukken en meng met 3 el olijfolie, peper en zout. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het in de oven goudbruin in 10 minuten.
2. Pel en snijd de rode ui in partjes. Meng de partjes met de rodewijnazijn en een snuf zout. Zet even aan de kant. Roerbak de geperste look 1 minuut in olijfolie. Gebruik je grote asperges, snijd de harde onderkant dan weg en snijd elke asperge in stukken van 3 cm. Voeg de asperges toe aan de look en bak ze 4 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
3. Snijd de snackkomkommers in plakjes. Bedruppel het brood met het vocht van de tomaatjes. Verdeel alle groenten en het brood over een mooie schaal. Bedruppel met extra olijfolie en werk af met het basilicum en de Parmezaanse kaas.
Tip: Nog oud brood over? Maal het tot fijne korrels en bak goudbruin in een droge koekenpan. Bewaar de kruimels in een goed afsluitbare pot. Zo heb je altijd paneermeel bij de hand.
Gevulde aardappelschillen met lamsgehakt
Klaar in 45 minuten.
Ingrediënten voor 4 personen
• 8 bloemige, kleine aardappelen (of 4 grote)
• 200 g champignons
• ½ paprika
• 400 g lamsgehakt
• 1 tl komijnpoeder
• 1 tl paprikapoeder
• 2 el volle room
• 40 g mozzarella, geraspt
• 30 g oude kaas, geraspt
• 2 el fijgehakte peterselie
• 4 el volle yoghurt
• 4 lente-uitjes, in ringen
• olijfolie
• peper en zout
Zo ga je te werk
1.Boen de aardappelen schoon, droog ze af en prik ze rondom in met een vork. Gaar ze ongeveer in 12 minuten in de microgolfoven op de hoogste stand. Draai ze halverwege om. Wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
2. Snijd de champignons in partjes en de paprika in blokjes. Roerbak de groenten 5 minuten in olie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Kruid met het komijnpoeder, paprikapoeder, peper en zout.
3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de gare aardappelen in de lengte door en hol ze voorzichtig uit. Meng het kruim van de aardappelen met het gehaktmengsel, de room, de twee kazen en de peterselie. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Vul er de uitgeholde aardappelschillen mee en leg ze in een ovenschaal. Zet 12 minuten in de oven.
4. Kruid de yoghurt met peper en zout. Werk de gevulde aardappelen af met de lente-uitjes en serveer met de yoghurt.
Tip: Met aardappelschillen maak je in geen tijd krokante chips. Dep de schillen na het wassen goed droog, bak ze in verschillende keren in olijfolie krokant en bestrooi ze met je favoriete kruiden.
Hummus van bloemkoolstronk, geroosterde bloemkool en kruidenolie
Klaar in 60 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 3 l kippenbouillon
• 4 teentjes knoflook
• 6 takjes tijm
• 1 kleine bloemkool
• 1 tl komijnpoeder
• 1 tl korianderpoeder
• 400 g blik of bokaal kikkererwten
• 2 el tahini
• 60 ml citroensap
• 1 tl paprikapoeder
• bosje munt
• bosje peterselie
• bosje koriander
• 30 g pistachenoten
• 2 el granaatappelpitjes
• olijfolie
• peper en zout
Zo ga je te werk
1. Breng de bouillon met de drie gepelde lookteentjes en de tijm aan de kook. Snij de harde bladeren en de stronk van de bloemkool weg en snij in stukken. Leg de hele bloemkool, samen met de stukken stronk en bladeren, in de bouillon. Zet het deksel op de pan en laat op een zacht vuur 12 minuten koken.
2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Giet de bloemkool en de stukken stronk af en laat de stukken even afkoelen. Leg de hele bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedruppel met olijfolie en kruid met het komijn- en korianderpoeder. Zet de bloemkool nog 30 minuten in de oven.
3. Doe de stukken stronk en bladeren, samen met de gespoelde kikkererwten, de tahini, 2 el citroensap, het resterende teentje look, het paprikapoeder, een flinke scheut olijfolie en 2 el warm water in een blender en mix romig. Kruid met peper en zout.
4. Mix 2/3de van de verse kruiden met 1 el pistachenoten, het resterende citroensap en 4 el olijfolie fijn. Voeg eventueel wat water toe. Kruid met peper en zout.
5. Schep de bloemkoolhummus op een mooi bord. Leg er de geroosterde bloemkool op en bedruppel met de kruidenolie. Bestrooi met de resterende fijngehakte kruiden, granaatappelpitjes en de resterende fijngehakte pistachenoten.
Tip: Je kan deze geroosterde bloemkool perfect als vegetarisch hoofdgerecht serveren, of er eventueel gegrilde kip bij geven.
Deze recepten van Sonja Peeters vind je ook in Nina-magazine van zaterdag 19 maart bij de HLN-weekendkrant.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Goedkoop is vaak een miskoop, maar dure flessen van 50 euro zijn ook niet nodig”: hoe kies je de beste olijfolie in de winkel?
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
Independer
Mag je als huurder of eigenaar barbecueën op het terras van een appartementsgebouw?
Met de zomer in het vizier, verheug je je vast al op een gezellige barbecue op het terras van je appartement… tenminste, als een beperkende wetgeving geen roet in het eten strooit. Wat mag je als bewoner wel of niet op het terras van je flat? Independer.be pluist het uit. -
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
-
PREMIUM
29,99 euro waard of niet? Bakker test ‘broodbakbol’ van Aldi die op een dag uitverkocht was in UK: “Zo krijg je een knapperige korst
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
De Antwerp 10 miles, 20 km van Brussel of halve marathon van Damme: nu de lente in het land is, zijn ook de loopklassiekers terug. En die zijn populairder dan ooit, maar wat eet je als amateursporter best om je prestatie te verbeteren? Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?