Olivier Matthys

"De bestuurder gaf plankgas en remde niet, er was totale paniek": getuigen carnavalsdrama doen hun verhaal

"Het was echte paniek, de bestuurder gaf plankgas en remde niet." Wie er vanochtend bij was in Strépy-Bracquegnies, toen een auto inreed op een groep carnavalisten, is aangeslagen. "Ik zag mensen op de grond, bloed en ambulances. Verschrikkelijk. Hier zijn geen woorden voor."

De carnavalsgroep Les Boute-en-train uit Strépy-Bracquegnies, een deelgemeente van La Louvière, was zich in alle vroegte aan het klaarmaken voor de eerste dag van het carnavalsfeest. De groep van zo'n 150 a 200 mensen ging van huis tot huis om de leden te "verzamelen", een typische traditie voor de "Gilles", zoals de carnavalisten worden genoemd. 

"Plots kwam er een wagen vanuit het niets, we hebben hem zelfs niet zien aankomen" zegt Loan, een inwoner van Strépy-Bracquegnies, aan de Franstalige zender RTL. "We waren op dat moment met bijna 100 mensen en hij is op de groep ingereden. Het voertuig maakte dan een U-bocht en heeft dan andere mensen geraakt."

"De bestuurder gaf plankgas", zegt Nicola, die het ook allemaal zag gebeuren, in "Het journaal". "Voor mij was dit geen ongeval, maar het was moedwillig. De auto is zelfs nooit gestopt."

Dat laatste zegt ook Théo. "Ik stapte mee op langs de zijkant. Ik draaide me om en ik zag een auto die op de groep inreed", vertelt hij aan de Franstalige omroep RTBF. "De auto kwam heel snel aangereden en remde niet. De auto is voortgereden en heeft een van de mensen 100 meter meegesleurd." 

Een van de getuigen doet zijn verhaal in "Het journaal". Bekijk het hier:

Videospeler inladen...

En ook deze man zag de auto voorbijrazen:

Videospeler inladen...

Mensen waren bang, riepen en liepen overal heen. "Het was echte paniek", zegt Loan. "Wij hebben geprobeerd te doen wat we konden. Er was een meisje dat dreigde onder de wielen van de wagen te belanden. Ik heb nog de tijd gehad om haar te grijpen en in het gras te duwen. Ze had er evengoed niet meer kunnen zijn. Traumatiserend."

"Ik zag mensen de lucht invliegen", zegt ook Nicola. "300 meter verder hebben we nog een Gilles gevonden. De man was overleden, maar ook daar is de bestuurder niet gestopt."

Een andere jongere die erbij was, reageert eveneens aangeslagen. "Toen ik bij bewustzijn kwam, zag ik mensen op de grond", zegt hij aan RTBF. "Bloed, ziekenwagens en politie. Het leek net een film, verschrikkelijke taferelen."

Bekijk hier de getuigenis van de jongen:

Videospeler inladen...

Rosina woont in de straat waar het gebeurde. Op dat moment was ze in haar slaapkamer. "Ik hoorde de auto aan hoge snelheid voorbijrijden, je hoort het wanneer een auto zo snel gaat", zegt ze. "Vijf seconden later was er de slag." Rosina is naar buiten gelopen. "Mensen waren aan het huilen. Tien minuten later waren de hulpdiensten daar."

Dylan bevond zich met een ander groepje carnavalisten op een andere plaats in het dorp. Per telefoon kreeg hij te horen wat er gebeurd was. "Er zijn geen woorden", zegt hij. "Je stelt je de vraag waar, hoe, waarom dit is gebeurd."

Meest gelezen