Vlaams minister-president Jambon: "Meer dwingende richtlijnen nodig voor leefloon Oekraïense vluchtelingen"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vindt het geen goed idee dat de OCMW's zelf geval per geval moeten bekijken hoeveel leefloon ze uitkeren aan Oekraïense vluchtelingen. Volgens Jambon moet de federale regering meer "dwingende richtlijnen" uitwerken, zodat er geen onevenwicht bestaat tussen gemeenten die meer of minder steun geven.

Ruim 16.000 Oekraïense vluchtelingen zijn intussen in ons land geregistreerd. Door een beslissing van de Europese Unie moeten zij geen asiel aanvragen om recht te hebben op onder meer werk, onderdak, onderwijs en een (equivalent) leefloon. Maar de discussie over dat leefloon is nog altijd niet gaan liggen.

Volgens minister van Sociale Integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) "is het niet aan de federale regering om voor te schrijven welke steun of hoeveel steun iemand krijgt", maar zijn het de OCMW's zelf die dat moeten beslissen na een sociaal onderzoek. 

"Die steun is afgestemd op de specifieke noden van de persoon die steun vraagt. "Dat kan financieel zijn, maar ook materieel", zegt Lalieux.

Maar Vlaams minister-president Jan Jambon vindt dat geen goede regeling. "Ik hoop toch dat er een beter en meer dwingender  richtlijnenkader komt voor de OCMW's", zei Jambon in "De zevende dag" op Eén. 

Hij is bang dat Oekraïense vluchtelingen gaan vergelijken in welke gemeenten ze meer of minder steun krijgen van het OCMW. "Je gaat verschillen zien. Eens een Oekraïense vluchteling hier geregistreerd is, is dat een gewone burger zoals u en ik, en kan hij gaan en staan waar hij wil.  Dus als er dan grote verschillen zitten tussen hoe OCMW's dat aanpakken..."

Herbekijk het gesprek met Vlaams minister-president Jan Jambon uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Liesbeth Van der Auwera (CD&V), burgemeester van Bree, is naar eigen zeggen geschrokken van de uitspraken van Jambon. "Men doet alsof de OCMW's voor het eerst met een leefloon te maken krijgen. Alsof we voor het eerst met een vluchteling te maken hebben. Die mensen zijn hier al bijna 10 dagen en nu gaat men vanuit Brussel discussiëren over het kader", zegt Van der Auwera in "De zevende dag". 

OCMW's zijn geen amateurs, zij doen dit wel al eventjes

Jinnih Beels, Antwerps schepen (Vooruit)

"Het kader is duidelijk. Minister Lalieux heeft gelijk dat de OCMW's autonoom zijn. We moeten ook voorzichtig zijn met de perceptie die ontstaat dat die mensen hier gratis kost en inwoon krijgen en daarbovenop nog een leefloon. Dat is niet zo."

"OCMW's zijn geen amateurs. Zij doen dit al wel eventjes", zegt ook Antwerps schepen voor jeugd en onderwijs Jinnih Beels (Vooruit). "Minister Lalieux heeft heel helder gesteld dat het wettelijk bepaald is om een equivalent leefloon toe te kennen".

 "Steden en gemeenten kunnen alles verrekenen in het leefloon, afhankelijk van het dossier. Maar het is niet zo dat Oekraïense vluchtelingen alles krijgen en anderen niets meer."

Ook minister-president Jambon benadrukt nog dat er geen voorrang wordt gegeven aan Oekraïense vluchtelingen wat onderwijs en sociale woningen betreft.

Voor welke uitdagingen staan de lokale besturen? Herbekijk het gesprek uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen