Kenza en Aranka voor café Cut. © Jan Van der Perre

Nieuw café Cut: een safe space voor en door vrouwen, vol vagina’s en met kutbier op de kaart

Antwerpen -

Antwerpen heeft er een nieuwe vrouwenbar bij. Cut, zoals die toepasselijk heet, ligt in de Grote Pieter Potstraat en wordt uitgebaat door Kenza Roofthooft (33) en Aranka van Velse (32). En nee, Cut is geen gay bar, wel een safe space voor alle vrouwen. “We voelen dat de nood daaraan gigantisch is.”

Elien Van Wynsberghe

Cut opende afgelopen donderdag en de opkomst was overweldigend, vertellen Kenza en Aranka. “Het openingsweekend heeft onze verwachtingen meer dan overstegen. Het zat hier bomvol.” Cut is dan ook een café zoals er niet veel zijn in Antwerpen: een bar voor en door vrouwen.

“In eerste instantie speelden we met het idee om een gay bar te openen”, vertelt het koppel. Dat plan begon tijdens corona vorm te krijgen. “Vlak voor de pandemie leerden we elkaar kennen”, zegt Kenza. “Ik ben van Antwerpen, Aranka van Amsterdam. Ik herinner me de dag dat ik haar ontmoette nog tot in de details. 24 november 2019 was dat. De chemie langs weerskanten was er instant. Eigenlijk wilde ik naar Amsterdam verhuizen, maar de dingen draaiden anders uit. We belandden samen in Antwerpen en toen kwam dit pand op ons pad. Het voelde meteen goed.”

Het idee van een gay bar lieten ze na een tijdje varen. “Waarom ons beperken tot een lesbisch publiek terwijl er in Antwerpen amper vrouwenbars in het algemeen zijn. Bovendien werd het afgelopen jaar getekend door tal van incidenten van grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven en werd het des te duidelijker dat er een gebrek aan safe spaces is voor vrouwen. We beseften dat we dit moesten doen.”

Toch wil dat niet zeggen dat mannen aan de deur geweigerd worden. “We willen niemand weigeren. Mannen zijn welkom maar wie hier komt, moet zich gedragen. Wie vervelend doet, wordt de deur gewezen. Al zullen we wel altijd eerst in dialoog gaan.” En dat gebeurde al op de eerste dag dat Cut de deuren opende. “We hebben toen drie opdringerige mannen moeten buitenzetten.”

Kutbier

Wie een gezellig avondje onder vriendinnen wil doorbrengen, weet vanaf nu dus waarheen. Dat Cut een vrouwenbar is, daar hoef je overigens niet hoogbegaafd voor te zijn. Die boodschap druipt van het interieur af. “Overal zie je vagina’s”, lachen de twee. “We wilden de vagina uit de taboesfeer halen. Op de wc-deuren staan grote vagina’s getekend en ook de kunstwerken die hier hangen, zijn helemaal in het thema. Denk dus zeker niet dat alles hier roos ziet. Nee, we zijn voor een hippe, trendy bar gegaan met een warme uitstraling.”

En ook de kaart kreeg een vrouwelijke invulling. “Zo serveren we biertjes van de Amsterdamse brouwerij Gebrouwen door Vrouwen.” Die brouwerij wordt door twee zussen gerund en brouwt bier met namen als Bloesem Blond of Een Blik Emoties. Verder schenken ze ook Kutbier, nog een Nederlands biertje van Brouwerij Boegbeeld uit Den Bosch. “Dat vloog de afgelopen dagen de deur uit”, zeggen ze. “We willen bij deze ook een oproep doen naar vrouwen in de brouwerijwereld: heb je een lekker bier waarmee je naar buiten wil komen, kom dan zeker bij ons aankloppen.”

Intussen moeten Kenza en Aranka even bekomen van het overweldigend openingsweekend van Cut. “Maandag, dinsdag en woensdag sluiten we om nog een aantal dingen verder op punt te stellen. Vanaf dan vliegen we er vollenbak in. En we lanceren ook een crowdfunding om ons café verder af te werken, onder meer met een goede geluidsinstallatie waarmee we overlast voor de buren willen vermijden. Dat is nodig, maar het budget hebben we daarvoor op dit ogenblik niet meer.”

 © Jan Van der Perre

Cut, Grote Pieter Potstraat 21. Alle dagen open behalve dinsdag.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER