Nieuwe satellietbeelden theater Marioepol

Veel onduidelijkheid over reddingsactie theater Marioepol: "Getuigenissen van inwoners uit deze stad zijn hemeltergend"

In Marioepol, een havenstad in het zuiden van Oekraïne, zouden nog honderden mensen vastzitten in de schuilkelder van een theatergebouw, dat woensdag door een luchtaanval werd verwoest. Ook over de school, die er gisteren werd gebombardeerd, is nog weinig geweten. Er heerst zeer veel onduidelijkheid over de huidige situatie in de havenstad. "Getuigenissen van gevluchte inwoners uit Marioepol zijn hemeltergend", zegt journaliste Joanie de Rijke vanuit Oekraïne in "De zevende dag".

Nieuwe satellietbeelden van het theater in Marioepol tonen de ravage die de bombardementen hebben aangericht. Je ziet op de foto’s hoe meer dan de helft van het dak is ingestort. Er ligt overal puin en delen van het theatergebouw lijken verbrand.

Volgens het stadsbestuur van Marioepol zouden zo’n 130 mensen uit het gebombardeerde theater intussen gered zijn. Maar er zouden mogelijk nog honderden mensen vastzitten. De reddingsoperatie is nog aan de gang, maar wordt bemoeilijkt door de aanhoudende gevechten. "Tijdens de Russische luchtaanval waren er zo’n 1200 mensen aan het schuilen", volgens de burgemeester. Er bevonden zich vooral "vrouwen en kinderen in het gebouw", klonk het nog.

Er circuleren ook berichten dat de ingang van de schuilkelder, onder het theater, geblokkeerd zou zijn door puin. Het is niet duidelijk of de mensen die gered zouden zijn, zich op een andere plaats in het theater bevonden. 

Rusland ontkent dat het dit theater heeft gebombardeerd. Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft de extreemrechtse Oekraïense Azov-militie het gebouw zelf opgeblazen.

Beelden van het theater voor de luchtaanvallen

Kunstschool gebombardeerd in Marioepol

In de stad heeft "het Russische leger gisteren een kunstschool gebombardeerd", dat zei het stadsbestuur op de berichtendienst Telegram. In dat gebouw zouden zich 400 mensen hebben schuilgehouden, voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen. Er is nog geen duidelijkheid over slachtoffers.

Het nieuws kon nog niet worden geverifieerd omdat de communicatie met Marioepol uiterst moeilijk verloopt. Er komt ook amper informatie binnen over de situatie in het theater, enkel het stadsbestuur geeft af en toe een update. Bovendien zijn stroom en internet afgesneden in de stad.

Foto theater Marioepol
Twitter/Kyiv Post

"De mensen zijn helemaal in shock"

"De laatste dagen zijn ongeveer 15.000 mensen uit Marioepol aangekomen in Zaporozje. Ze zitten samen in grote hallen", dat zegt de Nederlandse correspondente Joanie de Rijke in "De zevende dag". De journaliste bevindt zich in Zaporozje. In deze stad worden mensen opgevangen uit de zwaar belegerde stad Marioepol. Zaporozje ligt op enkele tientallen kilometers van Marioepol.

"Ik zit zelf vast in mijn hotel, maar mijn tolk is al op straat gegaan en heeft met (de gevluchte) inwoners van Marioepol kunnen spreken", zegt de Rijke. Zo sprak ze met "een gezin van 11 mensen, dat vooral uit vrouwen en kinderen" bestaat. "Een grootmoeder leefde al weken in een schuilkelder in Marioepol, zonder elektriciteit, met een beetje water van gesmolten sneeuw. Voor hun gebouw lag al een paar dagen een doodgeschoten man, niemand kwam die man ophalen, na een tijd zaten de honden eraan."

Bekijk hieronder het interview met correspondent Joanie de Rijke vanuit Oekraïne in "De zevende dag": De verhalen van de gevluchte inwoners uit Marioepol "zijn hemeltergend".

Videospeler inladen...

"Ze vertelde over een huis tegenover haar, dat geraakt werd door een bombardement. Het was volledig in brand gevlogen met de buren erin.” Volgens de journaliste zijn dit de schrijnende getuigenissen die de gevluchte inwoners uit Marioepol vertellen. "De mensen zijn helemaal in shock."

Vluchten uit het zwaar belegerde Marioepol is zeer moeilijk. "Er zijn straatgevechten aan de gang, er liggen mijnen, dus de bewoners kunnen nog zeer moeilijk ontsnappen." Volgens de Rijke zijn ook vele privéwagens geraakt. "Als de mensen toch nog kunnen ontsnappen, gebeurt dat op goed geluk en in kleine groepen."

Gebombardeerde kerk in Marioepol

Meest gelezen