1.000 betogers voeren in Antwerpen actie tegen racisme: “Samen zeggen we: tot hier en niet verder”

Antwerpen, Borgerhout -

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart werd zondag in vijftien steden in ons land actiegevoerd. In Antwerpen bracht de betoging zo’n duizend mensen op de been. “De antiracistische strijd is een sociale strijd die we samen moeten voeren”, zegt medeorganisator Mohamed El Majjoudi, tevreden over de opkomst.

Elien Van Wynsberghe

In Antwerpen werd de betoging breed gedragen door diverse antiracismeverenigingen, studenten- en jeugdorganisaties, vrouwenorganisaties, vakbonden, organisaties tegen armoede, het CAW en stadsbewoners. Ze verzamelden in de vroege namiddag op het Operaplein om vervolgens in een lange colonne door Antwerpen Noord te wandelen met als eindbestemming Spoor Oost in Borgerhout.

“We zetten een stap voorwaarts nu de antiracistische beweging, het sociale middenveld en de vakbonden samen strijden”, zegt Sarah Scheepers van Platform 21/03 dat de nationale actie organiseert. “Onze antiracistische beweging is een sociale beweging. We willen sociale rechten voor iedereen, zonder onderscheid. Maar de strijd voor sociale rechten kan alleen slagen als we ons niet laten verdelen door racisme.”

“We voeren actie op vier domeinen”, zegt medeorganisator Mohamed El Majjoudi van Saamo, een organisatie die aan maatschappelijk opbouwwerk doet. “We strijden tegen discriminatie op de woonmarkt, op de arbeidsmarkt, in de publieke ruimte (denk aan politiecontroles), en in scholen (denk aan stereotiep studieadvies). Telkens opnieuw toont onderzoek aan dat discriminatie een feit is en dat de impact ervan enorm is. In dat kader doen we een reeks aanbevelingen. Zo vragen we onder meer om proactieve praktijktesten.”

Ook de huidige vluchtelingencrisis legt pijnlijk bloot dat discriminatie nog lang niet uit onze samenleving verdwenen is. Lees: de ene vluchteling is de andere niet. “De discriminatie die momenteel wordt toegepast bij de behandeling van mensen op de vlucht is totaal onaanvaardbaar en moet onmiddellijk stoppen”, aldus El Majjoudi.

Organisatoren Sarah Scheepers en Mohamed El Majjoudi. © Robin Fasseur

“Geen job omdat ik een hoofddoek draag”

Aan de betoging nemen ook opvallend veel Antwerpse jongerenorganisaties deel. Ook de animatorenwerking van JES Jeugdwerk stapt mee. “We zijn heel erg bezig met dit thema”, zegt Hafsa Mazgout (18). “Spijtig genoeg krijgen wij veel te maken met racisme en discriminatie. Ik ook. Zeker nu ik sinds een tijd een hoofddoek draag. Daardoor werd ik al voor meerdere jobs afgewezen. Het is zo belangrijk dat we hier vandaag met veel verschillende mensen aanwezig zijn. Vandaag zeggen we allemaal samen: tot hier en niet verder. Dit moet stoppen.”

Ook de animatorenwerking van jeugdwerk JES nam deel. Rechts: Hafsa Mazgout. © Robin Fasseur

Ook Abdelhamid Elfadidi uit Borgerhout neemt deel aan de betoging. “Waarom ik meewandel? Als je de naam Mohamed of Ahmed draagt, ondervind je problemen bij het vinden van een job. Dat heb ik zelf al ervaren. En ook op mijn werk kom ik in aanraking met racisme. Daarom blijft een betoging zoals deze belangrijk.”

“Mensen anders behandelen omwille van kleur, dat moet uit ons systeem”, vindt Katrien Van den Bosch. “Ik geef les aan volwassenen die hun middelbaar niet hebben afgerond. Het aantal cursisten van kleur is zeer hoog.” Ze is ervan overtuigd dat discriminatie mee aan de basis daarvan ligt.

Abdelhamid Elfadidi uit Borgerhout (rechts). © Robin Fasseur

Op Spoor Oost aangekomen, nemen verschillende organisaties het woord en worden ook getuigenissen gedeeld. Amai gij hebt zo’n schoon haar, jammer van die hoofddoek’. Of: ‘Mijn leerkracht zei dat ik geen wetenschapper kon zijn omdat ik moslima ben’. Of: ‘Jij gaat toch niks behalen. Jij bent Marokkaan’. “We moeten samen onze schouders onder dit probleem zetten”, besluiten jeugdwerkers Ageeba Kromah en Frederik Vandermeulen. “We worden door zo veel zaken met elkaar verbonden. Laat ons daarop focussen.”

Frederik Vandermeulen van jeugdwerk Stormkop en Ageeba Kromah van jeugdwerk Formaat wachten de betogers op aan Spoor Oost. © Robin Fasseur

Zo’n duizend betogers trekken door de straten van Antwerpen. © Robin Fasseur

 © Robin Fasseur

 © Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER