Vlaamse gezinnen verbruiken plots 16 procent minder gas, gasprijs bereikt laagste punt in drie weken

Themabeeld ©  Hollandse Hoogte / Jordi Huisman

Vlaamse gezinnen hebben in januari 5 procent minder gas, verbruikt en in februari zelfs 16 procent minder vergeleken met het verbruik van dezelfde maanden vorig jaar. Dat blijkt uit een data-analyse van netbedrijf Fluvius met anonieme gegevens van 100.000 digitale gasmeters, schrijft Het Laatste Nieuws maandag. Door het warme weer duikt de gasprijs maandag ook onder de 100 euro.

jvh
Bron: BELGA

De energieprijzen die door het dak gaan, zorgen ervoor dat Vlaamse gezinnen bewuster omgaan met hun gasverbruik. Daardoor ligt dat een stuk lager, stelt Fluvius vast. En dan hield de netbeheerder nog rekening met de temperatuurverschillen tussen dezelfde maanden in 2021 en 2022. In absolute cijfers daalde het gasverbruik voor januari van gemiddeld 95 naar 80 kilowattuur per dag en in februari van gemiddeld 82,5 naar 67,5 kilowattuur per dag. 

De daling is vast te stellen bij elk type klant, stelt Fluvius-woordvoerder Björn Verdoodt. Op welke manier de gezinnen hun gasverbruik precies hebben verlaagd, weet Fluvius niet. “Maar vermoedelijk gaat het om een combinatie van verschillende manieren, zoals de thermostaat een graadje lager zetten of ’s nachts minder verwarmen, sommige radiatorkranen in huis sluiten of lager zetten, de keteltemperatuur iets verlagen of verouderde toestellen vervangen door zuinige exemplaren”, besluit Verdoodt.

Laagste prijs in drie weken

De Europese gasprijs is maandag onder de 100 euro per megawattuur gedoken op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam. De nog altijd gestage stroom van Russisch gas en warm weer zorgden voor minder zorgen bij handelaren. Rond 09 uur stond de gasprijs op 98,12 euro, wat 6,6 procent lager was dan de opening van rond de 104 euro. Daarmee bereikte de gasprijs zijn laagste punt in drie weken.

Door de oorlog in Oekraïne steeg de gasprijs de afgelopen tijd sterk. Op een bepaald moment kostte gas zelfs 345 euro per megawattuur. Onder meer de dreiging van sancties van het Westen en dreigementen van Rusland om de gaskraan dicht te draaien, zorgden voor zenuwen bij gashandelaren. Ook de mogelijkheid dat een belangrijke Russische gaspijplijn door Oekraïne bij het oorlogsgeweld beschadigd zou kunnen raken, was reden voor zorgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen