EuroChem Antwerpen: vakbonden willen fabriek tijdelijk zelfstandig maken

Antwerpen -

Vakbondsafgevaardigden van de stilgelegde EuroChem-fabriek in Antwerpen hebben deze namiddag een onderhoud gehad met federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). De vakbonden legden er het scenario van een tijdelijke verzelfstandiging voor, waarin de fabriek onafhankelijk van haar Russische eigenaar zou kunnen heropstarten.

Jonas van Boxel

De fabriek van kunstmeststoffenproducent EuroChem ligt nu een week stil. De site moest de productie stoppen nadat de Russische eigenaar van EuroChem, Andrej Melnichenko, op de Europese sanctielijst terechtkwam. Ook alle financiën van het bedrijf werden bevroren.

Vrijdag gaf minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) al groen licht voor een vrijstelling van de sancties, enkel voor het uitbetalen van de lonen van de ruim 400 EuroChem-medewerkers. “Daarmee is de situatie nog niet volledig opgelost, want de rekeningen zijn nog steeds bevroren”, zegt ABVV-afgevaardigde Stijn Verdonck. “Er moet ook nog Europese goedkeuring volgen, want het geld staat deels op Duitse rekeningen. Maar we hebben vertrouwen dat dit op korte termijn opgelost zal worden.”

Volgens de lokale EuroChem-directie is er voldoende geld om het personeel voor ettelijke maanden te blijven doorbetalen, zelfs als de site niet opnieuw opgestart mag worden. “Maar dit kan natuurlijk niet blijven duren”, zegt Verdonck. “De fabriek moet zo snel mogelijk herstart worden, niet alleen voor het personeel maar ook voor de wereldwijde voedselzekerheid. EuroChem Antwerpen produceert jaarlijks meer dan 2 miljoen ton kunstmeststoffen en is een onmisbare schakel in de keten van de voedselproductie.”

Verzelfstandiging

Bij de minister legden de vakbonden het scenario van een tijdelijke verzelfstandiging op tafel. “De fabriek zou zich dan afscheuren van de Russische EuroChem-eigenaar en met overheidscontrole de productie verderzetten.”

Als deze situatie blijft aanslepen, vreest de vakbond dat mensen zullen vertrekken. “Momenteel is er in onze fabriek genoeg expertise om zelfstandig te kunnen draaien. Op dit moment is dit nog niet aan de orde, maar moesten mensen op tijdelijke werkloosheid gezet worden, dan zullen we belangrijke know-how verliezen.”

In een antwoord op een parlementaire vraag gaf minister Dermagne vorige week al aan dat hij zou samenzitten met Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en de EuroChem-directie, om samen naar oplossingen te zoeken voor de fabriek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER