Marc Overmars met Sven Jaecques, de algemeen directeur van Antwerp. © BELGA

Gheysens haalt omstreden Overmars binnen: één week na ontslag bij Ajax hing Antwerp al aan de lijn

Een grote naam. Maar ook een vervuilde naam. Marc Overmars (48) heeft zes weken nadat hij wegens grensoverschrijdend gedrag werd weggestuurd als directeur voetbalzaken bij Ajax een nieuwe job: technisch directeur bij Antwerp FC. Een contract voor vier jaar.

Het gaat wel heel snel in de ­voetbalwereld. Zes weken ­geleden stond voetbalminnend Nederland op zijn kop nadat bekend was geraakt dat Marc Overmars jarenlang ongepaste berichtjes en foto’s, zogenaamde dickpics, naar vrouwelijke werknemers bij Ajax had gestuurd en daarom ontslag moest nemen. Een week na die heisa hing Antwerp FC al aan de lijn. De Great Old was de ­eerste club die Overmars een nieuwe job aanbood. “En het gevoel zat meteen goed”, aldus de ­gewezen speler van onder meer Ajax, ­Arsenal en FC Barcelona. “Dat de familie ­Gheysens er zo snel bij was, heeft hen een voorsprong gegeven.”

Overmars’ aanstelling zorgt voor veel beroering. Die is tweeërlei. Enerzijds is hij een gevierd ­voetballeider, die Ajax weer naar de Europese top bracht. Anderzijds is er zijn verwerpelijk gedrag ten opzichte van vrouwen.

“Iedereen verdient een tweede kans”, stelde Sven Jaecques, ­algemeen directeur bij Antwerp in afwezigheid van voorzitter Paul Gheysens. Dit is echter héél snel. Let wel: er lopen tegen Overmars geen gerechtelijke onderzoeken, er werden geen officiële klachten tegen hem ingediend. Zijn ex-club Ajax laat wel onderzoeken of hij strafrechtelijke regels heeft ­overtreden. De conclusies daarvan zijn nog niet bekend. Antwerp heeft ze niet afgewacht.

Champions League

Met de komst van de omstreden Overmars, die onmiddellijk in dienst treedt en ook al de komende transferperiode voor zijn ­rekening zal nemen, zet de steenrijke Antwerp-voorzitter Paul Gheysens zijn ambities in de verf. Overmars was vóór zijn grensoverschrijdend gedrag bekendraakte al ­gewild in de internationale voetbalwereld – de nieuwe Saudische eigenaar van Newcastle United wilde hem binnenhalen – en dat was hij blijkbaar ook na zijn ontslag bij Ajax. Er ­waren verschillende clubs die hem benaderden.

“Antwerp was er snel en het gevoel zat meteen goed”, aldus Overmars. “Er zijn overeenkomsten tussen Antwerp en Ajax. Zo zijn ze beiden gesticht uit een cricketclub. Ze spelen beide in de rood-witte kleuren. Ik kom ook in Antwerpen wonen. Ik ben overtuigd van de club, een club van het volk en dat vind ik mooi. De groeipotentie is enorm. Ook het nieuwe stadion. Ik wil weer naar de Champions League. Dat is de ambitie.”

Voor die ambitie heeft voorzitter Paul Gheysens dus heel veel over.

LUDO VANDEWALLE