Belga Image

Vlaanderen schakelt ploeg van 40 justitieassistenten in voor begeleiding slachtoffers tijdens terreurproces 22 maart

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) werft 28 nieuwe justitieassistenten aan om bijstand te bieden aan de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en in de Brusselse metro, vandaag precies zes jaar geleden. In totaal zal een ploeg van 40 justitieassistenten klaarstaan om bijna 700 slachtoffers voor, tijdens en na het proces te begeleiden. Het assisenproces over de aanslagen start in oktober en zal maanden duren.

Meer dan 1.300 slachtoffers uit 30 verschillende landen. Het assisenproces tegen de tien verdachten van de terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro wordt allicht het grootste proces ooit in ons land. De rechtszaak, die start in oktober, zal naar schatting negen maanden duren.

Om de slachtoffers voor, tijdens en na dat proces te begeleiden bereiden de Vlaamse diensten slachtofferonthaal op dit moment een ploeg voor van 40 justitieassistenten. Naast het bestaande korps worden daarvoor 28 tijdelijke assistenten aangeworven. In totaal wordt er aan 686 slachtoffers bijstand aangeboden.

"Ieder slachtoffer dat komt getuigen of het proces bijwoont, zal ondersteuning krijgen", aldus Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). "We hopen dat het proces helend werkt voor de slachtoffers, maar het wordt ongetwijfeld ook een zeer zware periode. Ik wil hen verzekeren dat ze er niet alleen voor staan."

Buitenlandse slachtoffers

De organisatie van het proces ligt in handen van de federale justitiediensten, de Vlaamse Justitie is verantwoordelijk voor slachtofferonthaal. Voor het proces rond de terreuraanslagen slaan de Vlaamse justitiehuizen de handen in elkaar met collega's van de Franse en Duitstalige gemeenschap.

De justitieassistenten moeten de slachtoffers onder meer goed voorbereiden op het proces. "Dat gaat zeer breed", verduidelijkt Demir. "Van het verloop van het proces, over de verschillende bewijsstukken die getoond worden tot hen voorbereiden op de meest ingrijpende momenten van zo'n proces, zoals getuigenissen van nabestaanden, het tonen van foto's of confrontaties met daders."

Volgens Aristide Melissas van slachtoffervereniging V-Europe zal bijstand alleszins nodig zijn. “Wij hadden gepleit voor een assisenproces met een professionele jury in plaats van een volksjury, zodat de slachtoffers tenminste het hele inleidende stuk niet meer zouden moeten ondergaan waarbij men alles terug gaat beschrijven, technisch en tot in de details. Dat gebeurt helaas niet. Dus het zal opnieuw een zware confrontatie worden."

Beluister hier het gesprek met Aristide Melissas van slachtoffervereniging V-Europe in De Ochtend:

Vandaag werden de slachtoffers herdacht in Zaventem en Brussel. Premier Alexander De Croo legde een bloemenkrans neer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen