Direct naar artikelinhoud
VideoOorlog in Oekraïne

▶ Rusland toont zelf beelden van aanval op winkelcentrum in Kiev en noemt het een ‘wapendepot’

Een Russische precisieaanval verwoestte een winkelcentrum in Kiev. Er vielen minstens acht doden bij de aanval.Beeld Photo News

Het Russische leger heeft beelden vrijgegeven van zijn aanval op een winkelcentrum in Kiev. Volgens Moskou stond het centrum leeg en werd het gebruikt als opslagplaats voor wapens en munitie - een claim die niet door de feiten wordt gestaafd. 

Video. Bekijk hoe de Russen de aanval op het winkelcentrum rechtvaardigen:

Video wordt geladen...

“Een reeks meervoudige raketwerpers en een opslagplaats voor munitie werden in de nacht van 21 maart met hoge-precisie langeafstandswapens door Russische troepen verwoest in een ongebruikt winkelcentrum”, meldt het Russische ministerie van Defensie in een briefing over het offensief in Oekraïne. 

Dat het winkelcentrum ongebruikt was, lijkt een valse claim te zijn. Eerder op de dag meldde de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, dat een bombardement op een winkelcentrum het leven heeft gekost aan minstens acht mensen. Volgens de burgemeester zijn ook twee woongebouwen, twee scholen en twee crèches nabij het winkelcentrum beschadigd geraakt.

Na het bombardement kondigde Klitsjko een uitgaansverbod aan in de hoofdstad. Het verbod ging gisteren om 20 uur lokale tijd in en geldt tot morgenochtend 7 uur lokale tijd. Winkels, apothekers en tankstations blijven vandaag dicht. “Ik vraag iedereen om thuis te blijven of in schuilplaatsen te gaan op het ogenblik dat de sirenes klinken”, aldus Klitsjko.

Bekijk hier nog eens de harde beelden van de ravage achteraf:

Video wordt geladen...