AB InBev

Leuvense brandweer gebruikt afvalwater van AB Inbev om te blussen

Brouwerij AB InBev zal voortaan gezuiverd afvalwater leveren aan de brandweer van Leuven. Het brouwerijwater zal worden ingezet bij een brand, om het wegdek te reinigen of bij ander noodgeval. 

AB InBev zuivert het afvalwater dat in de brouwerij gebruikt wordt sowieso al, alvorens het in de nabijliggende rivier de Dijle te lozen. Een deel van het gezuiverde afvalwater wordt opnieuw gebruikt in de fabriek. Een ander deel zal vanaf nu kunnen worden afgenomen door de brandweer van Leuven, die het water zal gebruiken om de tankwagens aan te vullen na of tijdens een brand. “Samenwerken met onze lokale gemeenschap voor een positieve duurzame impact is van groot belang voor onze brouwerij”, zegt brouwerijdirecteur Alexander Soenen.

De brandweer is alvast tevreden dat er zo minder drinkbaar water gebruikt moet worden. “Drinkbaar water is een kostbaar goed en daar zijn we ons als maatschappij niet altijd even goed van bewust”, zegt Bart Gijzen van de brandweerpost Leuven. “Waar we dus alternatieven vinden voor drinkbaar water om onze interventies uit te voeren, zullen we dit zeker benutten. Dit project heeft een voorbeeldfunctie naar de toekomst toe.”

Landbouwers uit de omgeving kunnen ook al bij de brouwerij terecht in periodes van droogte, en ook de groendienst van stad Leuven komt geregeld water afnemen van het bedrijf. 

 

Meest gelezen