2022 Invision

Amerikaanse versie Songfestival gestart met voorrondes: "Tijd is rijp om dit ook in VS te lanceren"

In de Verenigde Staten is afgelopen nacht het American Song Contest van start gegaan. Hueston uit de staat Rhode Island is door de professionele jury als eerste act doorgestuurd naar de halve finale van de Amerikaanse variant van het Eurovisiesongfestival. De wedstrijd zal er bijna 2 maanden duren.  Volgens Songfestivalkenners Peter Van de Veire en Gianni Paelinck is de tijd rijp om de liedjeswedstrijd ook in de VS te lanceren.

Tijdens deze eerste editie van American Song Contest nemen artiesten uit alle 50 staten, 5 overzeese gebieden (de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico, Amerikaans-Samoa, het eiland Guam en de eilandengroep Noordelijke Marianen) en de hoofdstad Washington DC het tegen elkaar op in de strijd om de titel "Best original song".  De wedstrijd is te volgen op de commerciële zender NBC. 

Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

De wedstrijd bestaat uit drie fases: de voorrondes, de halve finales en de finale.  De hele wedstrijd duurt 7 weken. De finale vindt plaats op 9 mei, dat is dag voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Turijn. 

Afgelopen nacht was op zender NBC de eerste voorronde te zien waarin 11 kandidaten het tegen elkaar opnamen. In totaal zijn er vijf voorrondes met telkens 11 of 12 kandidaten. 

Een vakjury, die bestaat uit juryleden van elk deelnemend gebied,  kiest telkens een winnaar die doorstoot naar de halve finales. 

Gisteravond was dat Hueston uit Rhode Island met "Held on too long". Hueston omschreef zichzelf als een mix tussen Chris Stapleton, Adele en Sons of Anarchy en vertelde over hoe hij opgroeide in armoede. Bekijk zijn optreden hieronder. 

Tot woensdag kunnen de kijkers nu nog stemmen op de andere kandidaten uit de eerste voorronde. De drie acts met de meeste stemmen van het publiek stoten ook door naar de halve finales, wie dat zijn wordt telkens bekendgemaakt in de volgende show. Tot slot mag de vakjury nog twee wildcards uitdelen.

Na de vijf voorrondes zijn er twee halve finales, met telkens 11 kandidaten, in totaal blijven er dus nog 22 kandidaten over. Via televoting worden per halve finale 5 finalisten gekozen, 10 in totaal dus.

In de finale, op maandag 9 mei, wordt er qua puntentelling gewerkt zoals in de finale van het Eurovisiesongfestival, een combinatie van punten die door de jury's gegeven worden en de publieksstemmen. 

Dat de wedstrijd zo lang uitgesmeerd wordt, heeft volgens Gianni Paelinck die het Eurovisiesongfestival volgt voor VRT NWS, te maken met het commerciële verdienmodel dat erachter zit. "In de Verenigde Staten zijn er geen klassieke openbare omroepen zoals in Europa, het zit er op de grote commerciële zender NBC. En er zit ook een praktische kant aan, als je al ziet hoe lang de wedstrijd bij ons duurt met een 40-tal liedjes (twee halve finales en een finale, red.), daar zitten ze al aan 56 deelnemers, dus het moet wel wat gespreid worden. Door deze langere periode kan de wedstrijd ook meer beginnen te leven bij het publiek." 

Wie doet er mee?

Net zoals bij het Eurovisiesongfestival is de groep kandidaten een mix van jonge -voor ons vaak relatief onbekende- artiesten en enkele grote namen. 

In de eerste voorronde was bijvoorbeeld Michael Bolton te zien, als vertegenwoordiger van de staat Connecticut. Bolton scoorde in 1988 een wereldhit met "How am I supposed to live without you?" 

Michael Bolton bracht "Beautiful world", "een nummer over vriendelijkheid, iets wat de wereld nodig heeft nu". Zijn optreden kan je hieronder bekijken. 

Op sociale media was er dan weer veel enthousiasme voor "New boot goofin" van Ryan Charles (Wyoming). Volgens de Amerikaanse media een nummer "op TikTok-maat" en "een potentiële zomerhit". 

Later in de wedstrijd zal Jewel de staat Alaska vertegenwoordigen. Zij had in de tweede helft van de jaren 90 internationale hits zoals "Foolish games" en "Hands". 

Enkele andere opvallende namen zijn Macy Gray (Ohio, Gray is bekend van "I try"), Sisqó (Maryland, bekend van "Thong song") en Jordan Smith (Kentucky). Jordan was in 2015 de winnaar van "The voice" in de VS. 

De wedstrijd wordt gepresenteerd door twee artiesten die wereldwijd bekend zijn: rapper Snoop Dogg en zangeres Kelly Clarkson, in 2002 de eerste winnares van "Idols" in de VS. Clarkson is naar eigen zeggen "zelf ook altijd fan geweest van het Eurovisiesongfestival". 

In dit filmpje maken Snoop Dogg en Kelly Clarkson de Amerikanen warm voor de wedstrijd: 

Zal concept aanslaan in VS?

De wedstrijd is een Amerikaanse productie waar achter de schermen ook Zweden aan de knoppen zitten die al meewerkten aan het Eurovisiesongfestival, onder wie Christer Björkman.

Volgens MNM-presentator Peter Van de Veire, die al jaren commentaar geeft bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival op Eén, waren er al langer plannen om zo'n wedstrijd ook in de VS op te zetten, maar heeft het enorme succes van de Netflixfilm "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga" alles in een stroomversnelling gebracht.  "Ze willen dat nu ook in de VS proberen, om een verbondenheid tussen staten aan te zwengelen." 

Ik heb niet de indruk dat de wedstrijd er bij het brede publiek al bekend is.  Al zijn er wel die hard-Songfestivalfans in de VS

Gianni Paelinck, Songfestivalkenner VRT NWS

Ook VRT NWS-journalist Gianni Paelinck denkt de tijd nu rijp is om het Songfestival in de VS te lanceren. "Måneskin, de Italiaanse band die vorig jaar won, heeft ook gescoord in de Amerikaanse hitlijsten, net als de Nederlander Duncan Laurence, wel een paar jaar na zijn overwinning. Al is dat natuurlijk geen garantie op succes. Want ik heb niet de indruk dat de wedstrijd er bij het brede publiek al bekend is. Die hard-fans zijn er wel, zo waren er in 2016 in Stockholm (Zweden) al Amerikanen die speciaal voor het Songfestival naar daar gereisd waren." 

Van de Veire denkt dat de liedjeswedstrijd wel kan werken in de VS en kijkt er ook naar uit om ze te volgen. "Wedstrijden werken altijd. Amerikanen zijn nationalistisch en patriottisch. En als ze een show maken, is het meestal een goeie show, dus ik wil het absoluut wel zien." 

Gianni Paelinck heeft naar de eerste voorronde van American Song Contest gekeken en vertelt erover in "Laat". Bekijk dat volledige gesprek hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen