Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot nog eens negen jaar gevangenisstraf voor fraude 

In Rusland is Aleksej Navalny,  de bekendste opposant van president Poetin, veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf in een zwaar bewaakte strafkolonie. Hij zat al in de cel omdat hij zijn voorwaarden geschonden had, maar nu is hij ook schuldig bevonden aan fraude en minachting van het hof. Navalny vindt de beschuldigingen ongegrond en zijn aanhangers zien het als een zoveelste poging om de oppositieleider achter de tralies te houden. 

Aleksej Navalny werd vorig jaar in een Russische strafkolonie opgesloten toen hij terugkeerde naar Rusland vanuit Duitsland. Bij aankomst werd de oppositieleider veroordeeld tot drieënhalf jaar effectieve gevangenisstraf omdat hij de voorwaarden van een eerdere voorwaardelijke straf geschonden had. Hij verbleef in een Berlijns ziekenhuis nadat hij in 2020 met een zeldzaam zenuwgas in Siberië vergiftigd was. Navalny beschuldigde president Poetin van de aanval, maar het Kremlin zei dat het geen bewijs gevonden had dat Navalny vergiftigd was en ontkende elke Russische betrokkenheid als dat wel zo was. 

Navalny is nu schuldig bevonden aan fraude en minachting van het hof en wordt daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Volgens de rechtbank heeft hij miljoenen dollars, die gedoneerd waren aan zijn politieke organisaties, onrechtmatig voor privé-doeleinden gebruikt. Rechter Margarita Kotova zegt ook dat Navalny een rechter beledigd heeft tijdens een eerdere rechtszitting. Navalny houdt echter zijn onschuld vol en zegt dat het een louter politiek gemotiveerd proces is. 

BEKIJK: Aleksej Navalny in gevangenisplunje vandaag veroordeeld tot 9 jaar gevangenis. 

Videospeler inladen...

Russische aanklagers vroegen een gevangenisstraf van 13 jaar en een voorwaardelijke straf van twee jaar. Ze eisten ook dat hij naar een zwaar bewaakte strafkolonie zou gaan. Uiteindelijk werd de strafmaat dus op 9 jaar vastgelegd en die zal hij dus in zo'n zwaar bewaakte strafkolonie moeten uitzitten. Volgens Navalny's advocaten zal de straf die hij nu al uitzit, opgenomen worden in de nieuwe straf.

Het proces dat ongeveer een maand geleden begon, vond plaats in een geïmproviseerde rechtszaal in een strafkolonie op enkele uren van Moskou. Navalny's aanhangers hebben kritiek geuit op het besluit van de autoriteiten om het proces niet in Moskou te laten doorgaan en zeiden dat dit de toegang tot het proces voor de media en aanhangers beperkt heeft. 

Je kunt niet iedereen in de gevangenis gooien. Zelfs als je 113 jaar eist, zul je mij of anderen zoals mij niet bang maken

Aleksej Navalny

Navalny mocht zelf aan het woord komen, maar de uitzending viel voortdurend uit tijdens zijn laatste toespraak. Toch reageerde hij strijdlustig: "Je kunt niet iedereen in de gevangenis gooien. Zelfs als je 113 jaar eist, zul je mij of anderen zoals mij niet bang maken."

Het vonnis komt niet als een verrassing voor de medestanders van Navalny. Zijn anti-corruptiebeweging werd vorig jaar als "extremistisch" bestempeld, hij werd al vergiftigd en het is ook niet zijn eerste veroordeling. Nu komt er nog een gevangenisstraf van negen jaar bovenop. Aanhangers van Navalny denken dan ook dat dit een zoveelste poging van het Kremlin is om de oppositieleider zo lang mogelijk achter de tralies te houden. 

BEKIJK: Wie is Aleksej Navalny? Deze video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Opmerkelijk was dat zelfs Navalny's advocaten Olga Michailova en Vadim Kobzev na de zitting gearresteerd werden omdat zij het verkeer buiten de gevangenis belemmerd hebben door met de pers te praten. Intussen zijn zij vrijgelaten.

Meest gelezen