Een cake smash: wanneer smossen eindelijk mag. “Veel ouders duwen het gezicht van hun kind zélf in de taart”
FoodtrendHet hoofd van je kind in een taart duwen: dat vat het Amerikaanse fenomeen ‘cake smash’ nog het best samen. “Baby’s vieren hun eerste verjaardag door een prachtige taart de vernieling in te slaan voor een fotoshoot. Hoe meer geklieder, hoe leuker", klinkt de gouden regel volgens fotografe Els Van Echelpoel. Hoe organiseer je zo’n cake smash voor je 1-jarige dan helemaal zelf?
Vergeet kaarsjes uitblazen om vervolgens de taart op te eten. Wie zichzelf een hippe ouder noemt, organiseert vandaag een cake smash om de eerste verjaardag van babylief memorabel te maken. Een cake smash is letterlijk een ‘meptaartje’: het is een fotoshoot voor de eerste verjaardag van je kindje, waarbij het zich volop mag uitleven met taart of cake. Tijdens zo’n fotoshoot krijgt je prille dreumes een feestelijke taart voorgezet waarin die — niet gehinderd door enige vorm van etiquette — naar hartelust mag graaien. Dat levert in het beste geval grappige foto’s op van een kind dat van kop tot teen volhangt met kleurrijke slagroom. In het slechtste geval — lees: als de taart het kind niet kan boeien — zijn er nog altijd de aftershootbeelden waarbij de baby in een badje wordt gezet. Want ook de taart en slagroom er weer afspoelen, hoort bij een cake smash.
Zelfgebakken taarten
Cake smashes zijn al veel langer populair in Amerika en waaien nu dus steeds meer over naar Europa. “Bij mijn allereerste shoots dacht ik: ik haal een taart, zet daar een kind voor en klaar. Maar dat viel keihard tegen. Zo eenvoudig bleek het toch niet te zijn”, lacht Els, die bij de VDAB werkt en fotografe is in bijberoep. “Die baby’s begonnen te huilen en deden totaal niet wat we wilden. Ik ben overal ideetjes gaan opdoen online. Het is voor mij erg belangrijk dat de shoot een moment de gloire wordt voor de ouders en hun kind. Je verkoopt niet alleen een reeks foto’s, maar een hele ervaring. Een shoot is voor mij geslaagd als ik zie dat het kindje plezier heeft gehad. Ik bied ook een totaalpakket aan. Ouders hebben al stress genoeg omdat ze niet weten hoe hun baby gaat reageren, dus daarom zorg ik voor de outfit, voor de decoratie en voor de taart. Ik wil het perfecte plaatje, alles moet mooi samen passen.”
De ouders krijgen de overschot van de taart ook altijd mee naar huis, die gaat niet zomaar verloren.
De taart maakt de fotografe zelfs helemaal zelf. “Mijn biscuits bak ik per twee en steek ik in de diepvries. Op de dag van de shoot laat ik ze ontdooien en versier ik ze met een soort van dikke, plakkerige slagroom, waar ik allerlei kleurtjes aan geef. In een halfuur ben ik daar wel klaar mee. En die zijn lekker, hé. Vorig weekend had ik nog een papa die — terwijl zijn kind aan het smashen was — zelf van de cake begon te eten. (lacht) De overschot krijgen ze ook mee naar huis. Die taart gaat dus niet zomaar verloren.”
Gezicht in taart
Maar hoe lekker ook, soms keurt de jarige de cake geen blik waardig. “Als baby’s bang zijn, beginnen ze te wenen als je hen een taart voorzet en is het moment voorbij. Daarom doe ik eerst een pre-shoot, waarbij het kindje even kan wennen aan het decor”, zegt Els. “Als de taart er vervolgens bij komt, is het afwachten hoe ze reageren. Dat is altijd spannend. Bij sommigen duurt het even voor ze doorhebben dat ze ervan kunnen eten, anderen zitten er meteen met beide handjes in. Ik geef ouders altijd de raad om een koekje of iets anders mee te brengen wat het kind heel graag lust. Vinden ze de plakkerige taart niet lekker, dan steken we er zo’n koekje in. Dat zullen ze er dan proberen uit te peuteren, waardoor het lijkt alsof ze taart eten.”
Soms helpen de ouders een handje. Ik heb ooit zelfs eens een papa gehad die z’n kind een duwtje gaf, waardoor haar hele gezicht vol taart hing.
“Zo’n shoot is vaak optisch bedrog. Ook al komen ze maar even aan de taart, op foto lijkt dat altijd veel meer. En soms helpen de ouders een handje. Ik heb ooit zelfs eens een papa gehad die z’n kind een duwtje gaf, waardoor haar hele gezicht vol taart hing. (lacht) Het gebeurt ook dat ouders hun kind te veel pushen, wat op hysterische toestanden uitdraait. Soms bieden mijn katten dan afleiding, en als dat niet lukt, vraag ik de ouders om even naar buiten te gaan, zodat het kindje kan kalmeren. Voor het mooiste resultaat laat je de baby gewoon doen, zonder constant in te grijpen. Daarom doe ik ook maar één shoot per dag. Zo is er geen tijdsdruk.”
Uiteenlopende thema’s
De thema’s voor een cake smash zijn heel uiteenlopend. “Bij meisjes zijn dat vooral bloemen en de kleuren roze en goud. Bij jongens krijg ik meestal het geboortekaartje ter inspiratie”, zegt Els, die al tot eind mei volgeboekt is. “De decors knutsel ik zelf in elkaar, met schuimkarton bijvoorbeeld. Elk seizoen ga ik minstens één keer langs in tuincentra om spulletjes te zoeken die ik in mijn decors kan gebruiken. Dat is ontzettend veel werk. Ik zou een bedrukt doek kunnen gebruiken als achtergrond, maar dat is niet hetzelfde. Dat zíe je.”
Even googelen leert dat de prijzen van zo’n cake smash variëren van 100 euro tot 700 euro en meer, afhankelijk van wat er in het pakket zit. Els: “Mijn duurste pakket is 375 euro, maar daar krijg je dan wel 300 foto’s voor. Goedkoper kan ook: voor 10 foto’s betaal je 275 euro. Toen de coronacrisis uitbrak, dacht ik dat ik nog maar weinig aanvragen zou krijgen, want dit is uiteindelijk een luxeproduct, maar het tegendeel bleek waar. Net omdat mensen zoveel moesten laten, boekten ze een cake smash. Ze hadden vaak ook geen geboorteshoot gehad en wilden de herinnering aan die eerste verjaardag extra speciaal maken.”
Bij kinderen van twee of drie jaar werkt het niet meer, dan is de spontaniteit weg.
Tot slot nog dit voor wie oudere kinderen heeft en een cake smash overweegt: doe het niet. “Bij kinderen van twee of drie jaar werkt dat niet meer. De spontaniteit is dan weg”, weet Els. “Ik raad ook altijd af om je kindje op een cake smash voor te bereiden, want bij de eigenlijke shoot is de eerste beleving er dan af. Voor oudere leeftijden zijn er alternatieven, zoals een smash met gekleurde slagroom, choco of verf. Ik zou ook eens een spaghetti smash willen proberen. Dát heb ik nog niet gedaan. (lacht)”
8 tips om zélf een cake smash te organiseren
1. Laat de baby even wennen aan het decor, zodat die zich z’n gemak voelt. Wees geduldig en forceer niks.
2. Denk na over je locatie, het decor, de sfeer die je wil creëren en de spullen die je daarvoor nodig hebt. Wil je geen rommel in huis? Reserveer dan een fotostudio of trek naar het park of je tuin.
3. Hang een laken op met wasknijpers voor een effen achtergrond. Met wat ballonnen en slingers heb je al meteen een feestelijke setting.
4. Kies een outfit voor je baby die past bij de rest van het decor. Neem geen schreeuwerige prints of kleuren, die leiden af van de taart.
5. Je taart hoort een luchtige biscuit te zijn, zo fluffy mogelijk. Gebruik zachte structuren. Geen suikerpasta, maar slagroom.
6. Heeft de baby geen zin in taart? Steek dan een koekje of iets anders dat-ie wel lekker vindt, in de cake.
7. Je hebt niet per se een indrukwekkende taart nodig. Met donuts of grote cupcakes kan je ook hele leuke foto’s maken.
8. Doe je beroep op een professionele fotograaf? Boek je shoot dan een paar maanden op voorhand, zeker als je de foto’s wil gebruiken op bijvoorbeeld de uitnodigingen voor de eerste verjaardag van je kindje.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter