Nederlandse tanktoeristen wachten op het fietspad tot ze kunnen tanken aan de pomp. ©  Dick Demey

Politie beboet Nederlandse tanktoeristen die op fietspad aanschuiven: 200 pv’s in Lommel

Kinrooi/Lommel -

De files Nederlandse tanktoeristen zorgen voor onveilige wegen in de grensstreek. In Lommel heeft de politie al meer dan 200 bestuurders beboet die op het fietspad stonden aan te schuiven. Vandaag zijn in Kinrooi alle uitbaters van tankstations aangemaand om extra personeel in te zetten om alles in goede banen te leiden.

Marij Wyers

“Iedereen is welkom, maar het moet veilig blijven. Maandag blokkeerden auto’s het fietspad waardoor scholieren moesten uitwijken. Ze werden gedwongen om op de drukke en gevaarlijke weg te fietsen. Dit kan niet”, zegt burgemeester Jo Brouns (CD&V) van Kinrooi. De vijf tankstations in zijn gemeente worden overrompeld door Nederlanders die er goedkoper komen tanken. Door de accijnsverlaging in ons land was het prijsverschil nog nooit zo groot: tussen de 30 en 50 cent per liter diesel of benzine. Per tank scheelt dit al snel 15 tot 20 euro. “Vanmorgen heb ik overleg gehad met de politie. Alle uitbaters van tankstations zijn bezocht met de vraag om extra personeel in te schakelen voor een goede verkeersafwikkeling. Parkeerwachters kunnen de klanten aanmanen om later terug te komen, of om op een andere plaats te wachten. Voor de uitbaters is dit in het belang van hun eigen zaak. Klanten die toch op het fietspad aanschuiven, worden geverbaliseerd.”

Sommige uitbaters hebben het geluk dat de tanktoeristen op de parking van een aanpalende zaak mogen aanschuiven.  ©  Dick Demey

Bij tankstation de Grenspoal in Molenbeersel zetten ze een verkeersbrigadier in. “Die zorgt dat de auto’s goed aansluiten in de wachtrijen”, zegt zaakvoerder Vital Tilmans. “Wij zijn gewend aan grote drukte doordat we op het einde van de maand altijd een voordelige Super Sunday organiseren. Dan laten we de klanten rond het kantoorgebouw circuleren. Zo kunnen we zeker 70 voertuigen op ons terrein laten aanschuiven.”

Bij de Grenspoal kunnen ze de tanktoeristen rond het kantoorgebouw laten circuleren in afwachting van de tankbeurt. ©  rr

Na een ongemeen druk weekend werd het tankstation maandag opnieuw overrompeld. “De burgemeester belde mij op om het gevaar te signaleren. Op straat stonden de auto’s stil, over een lengte van wel 200 meter. Wij beseffen ook dat dit levensgevaarlijk is. Het was onverwacht. De Nederlanders bleven maar komen. Veel klanten zijn nieuw. Vroeger kwamen ze van 20 kilometer verderop, maar door het grote prijsverschil trekken we nu Nederlanders aan in een straal van 50 tot 60 kilometer.” Vital Tilmans heeft dinsdag opnieuw stewards ingezet. “We willen uiteraard vermijden dat onze klanten boetes oplopen of betrokken raken in ongevallen. Met stewards verloopt alles vlot.” Bij onbemande tankstations is de verkeerschaos bijzonder groot.

Met opvallende wit-rode blokken worden de klanten van de Grenspoal in Molenbeersel rond het gebouw geleid waardoor de wachtrij niet op de openbare weg staat. ©  rr

125 euro

De boetes voor parkeren op het fietspad bedragen 125 euro. In Lommel zijn al meer dan 200 Nederlanders bekeurd. “Vooral aan het tankstation op de Luikersteenweg stelt zich een probleem. We plaatsten er al een opvallende tekstkar met de het bericht dat parkeren op het fietspad verboden is, maar de tanktoeristen gaan er gewoon bij staan. Ze negeren elke waarschuwing en als ze beboet worden, reageren ze ook nog eens boos”, zegt korpschef Bart Voordeckers. Zo is de beoogde winst van een Belgische tankbeurt omgeslagen in een verlies in het kwadraat.

Politie Lanaken-Maasmechelen heeft sinds het weekend zo’n 20 boetes opgesteld voor onverantwoord aanschuiven aan een tankstation. “Onze politiemensen waken over veilig doorgaand verkeer. Meerdere tankstations werken intussen met stewards die de klanten op de parking laten wachten en zo het verkeer van de weg houden”, zegt Elke Neyens van de politie Lanaken-Maasmechelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer