©  MARC HERREMANS4 - MEDIAHUIS

DISCUSSIE. Worden werklozen te laks aangepakt? Hoe zou het beter kunnen?

In 2021 hebben zo’n zevenduizend werklozen in Vlaanderen hun uitkering minstens tijdelijk verloren, omdat ze niet genoeg hun best deden om een job te vinden. Dat aantal ligt, mede door corona, fors lager dan in de vorige jaren. “Amper 5% van alle werklozen wordt gestraft, en 1% verliest zijn uitkering definitief. De VDAB is te laks”, zegt Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld). Is dat zo? Ongena heeft een punt, maar er is verandering op komst.

Werkgevers in bijna alle sectoren zwaaien met talrijke vacatures, maar vinden amper volk. Toch zijn er niet minder dan 184.000 werklozen in Vlaanderen. Port de VDAB die mensen wel genoeg aan om werk te zoeken? De zevenduizend werklozen die vorig jaar hun werkloosheidsuitkering voor enkele weken of maanden zijn verloren (en in 1.370 gevallen zelfs definitief), vinden wellicht van wel. Ze vallen al dan niet tijdelijk terug op een inkomen van 0 euro. Tenzij ze kunnen bewijzen dat ze arm zijn. Dan krijgen ze een leefloon van het OCMW, dat lager ligt dan een werkloosheidsuitkering.

Arbeidsbemiddelaar VDAB zegt zelfs dat het vorig jaar geen zevenduizend straffen, maar 10.358 straffen heeft opgelegd. Dat komt omdat ze er de ‘laatste verwittigingen’ bijtelt. Dat zijn inbreuken waar niet meteen een verlies van uitkering aan vasthangt. Maar als de werkloze niet meteen een tandje bij steekt, kan de uitkering wel worden ingetrokken, en dan kan die sanctie zwaarder zijn dan wanneer de werkloze geen verwittiging had gekregen. Toch vindt Vlaams Parlementslid en arbeidsmarktexpert Tom Ongena (uit Sint-Katelijne-Waver) dat de VDAB te weinig doet om werklozen aan te porren.

“In heel 2021 werden er inderdaad 10.358 sancties uitgesproken. Maar dat zijn er wel een pak minder dan voor corona, toen er elk jaar meer dan 13.000 sancties waren”, zegt Tom Ongena (Open Vld). “Als je dat afweegt tegenover het totale aantal werklozen, krijgt welgeteld 1 op de 20 een sanctie. En dat terwijl de jobs voor het oprapen liggen. Sanctioneren is een broodnodige stok achter de deur, maar de VDAB gebruikt die stok te weinig.” (cwil)

LEES OOK. Slechts 7.000 werklozen verloren vorig jaar uitkering, maar dat kunnen er straks veel meer zijn: “VDAB is te laks”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER