Infrabel heeft beslist om in april alle overwegen te sluiten, terwijl de omleidingsweg pas tegen de zomer opent. Dat is niet volgens afspraak.  ©  Serge Minten

Diepenbeek en Voka samen naar minister Gilkinet om overweg open te houden

Diepenbeek -

De gemeente Diepenbeek en Voka-KvK Limburg vragen allebei in een brief aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet om voorlopig niet alle overwegen in Diepenbeek te sluiten.

Initieel zouden de overwegen in Diepenbeek pas sluiten wanneer de nieuwe omleidingsweg langs de spoorweg tot aan de N76 klaar was. Infrabel heeft nu echter beslist om op 1 en 8 april alle overwegen te sluiten, terwijl de omleidingsweg pas tegen de zomer opent.

“Voka – KvK Limburg is niet te spreken over deze eenzijdige beslissing. Deze ingreep zorgt voor onveilige verkeerssituaties en hinder voor de economische activiteit in Diepenbeek en druist vooral in tegen alle afspraken en beloftes die gemaakt zijn met de lokale ondernemers in Diepenbeek”, zegt David Vanoppen, zaakvoerder van Privatum, Voka Ambassadeur en voorzitter van ondernemersclub Diepenbeek. “Op deze manier is de industriezone in de gemeente enkel nog bereikbaar via een lokale omleiding. Zwaar vervoer zal zo noodgedwongen langs een basisschool en woonwijk passeren. Bussen van maatschappij De Zigeuner kunnen zelfs een week lang niet in of uit door de sluiting van de plaatselijke overweg. Het bedrijf is onbereikbaar voor klanten. Er is ons altijd verteld dat de spoorwegovergangen pas dicht zouden gaan wanneer de nieuwe omleidingsweg klaar was.”

Molenstraat

Ook op de gemeenteraad was dit een heet hangijzer. “Dit brengt de gemeente en de Diepenbekenaren in een onmogelijke situatie”, zeggen burgemeester Rik Kriekels (N-VA) en schepen Jos Leroi (CD&V). “Vanuit het centrum is er geen enkele mogelijkheid meer om met de auto op een vlotte manier plaatsen als de provinciale school, het recyclagepark of het Demerstrand te bereiken. We vrezen dat het mengen van lokaal verkeer met druk doorgaand verkeer op de N76 het risico op ongevallen zal verhogen. We hebben een brief naar de minister gestuurd om alsnog de overweg Molenstraat open te laten tot de omleidingsweg klaar is.”

“Ook wij zullen de nodige stappen zetten bij de federale overheid om deze beslissing om te keren”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder bij Voka – KvK Limburg. “Het kan niet zijn dat gemaakte afspraken niet worden nagekomen en dat dit op de koop toe hinder meebrengt voor de economische activiteit en verkeersveiligheid in de gemeente.”

School

Ook in Lutselus maakt men zich zorgen, nu blijkt dat de voorziene omleiding het zwaar verkeer en ook de bussen langs de school leidt. “Hier is niet over nagedacht, het brengt honderden kinderen in gevaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer