Opgelet: federale politie houdt tot morgenvroeg flitsmarathon, met een pak extra snelheidscontroles

Een gewaarschuwd persoon is er twee waard: wie de komende 24 uur weg op gaat, houdt zich maar beter aan de maximumsnelheden. Alle politiezones in ons land houden extra snelheidscontroles in een flitsmarathon, tussen 6 uur vanochtend en 6 uur morgenvroeg, laat de federale wegpolitie weten. Uit cijfers van verkeersinstituut Vias blijkt dat jaarlijks 4 miljoen snelheidsovertredingen worden vastgesteld. 

"Je mag ons 24 uur lang op de Belgische wegen verwachten voor extra snelheidscontroles, en dat van woensdagochtend 6 uur tot donderdagochtend 6 uur", zegt Koen Ricour van de federale wegpolitie. "En dat zowel op snelwegen, provinciewegen en lokale wegen. We werken hiervoor samen met 500 politiecollega's, op 650 controleplaatsen."

Lokale politiekorpsen kunnen er ook voor kiezen om op drukke of gevaarlijke punten extra snelheidscontroles uit te voeren, bijvoorbeeld in de buurt van scholen. "Met andere woorden: we richten ons op alle plekken waar sprake is van onveiligheid, door overdreven snelheid", aldus Ricour.

Het is al de 16e keer dat er een grootschalige flitsmarathon wordt georganiseerd. Met deze actie wil de politie bestuurders aanmoedigen om trager te rijden. Overdreven snelheid is nog altijd een belangrijke oorzaak voor ongevallen.

Bij de vorige editie zijn 1,4 miljoen bestuurders gecontroleerd, en reed 2,8 procent van hen te snel, met 38.000 pv's tot gevolg. Bestuurders met een zware voet riskeren een boete. En wie een zware snelheidsovertreding begaat, en 30 of 40 km/u per uur te hard rijdt, verliest tijdelijk zijn rijbewijs.

"Snelheidscontroles blijven nodig, want een deel van de bestuurders is er nog altijd niet overtuigd van het belang van de maximumsnelheden in het verkeer", zegt Ricour daarover. "En dat terwijl er tal van voorbeelden zijn, dat overdreven snelheid leidt tot ongevallen, en dus ook tot veel menselijk leed." Ricour verwijst naar het dodelijke ongeval van afgelopen zondag, waarbij een wagen is gereden op een groep carnavalisten in Strépy-Bracquegnies. De bestuurder heeft toegegeven dat hij te snel reed. 

Vias: jaarlijks 4 miljoen snelheidsovertredingen

Dat velen het gaspedaal te diep in duwen, blijkt ook uit nieuwe cijfers van Vias: jaarlijks worden 4 miljoen snelheidsovertredingen vastgesteld en gemiddeld ontvangt een Belgische bestuurder om de twee jaar een boete voor te snel rijden. 

Volgens Vias hebben de flitsmarathons wel degelijk een impact. Uit een van de vorige edities bleek dat er een daling was van 3 tot 7 procent van de gemiddeld gereden snelheid. Het aantal voertuigen in overtreding daalde met 25 procent.

Dat is belangrijk, vindt Vias want "vorig jaar zagen we de onrustwekkende tendens dat het aantal grote verkeersovertredingen met meer dan 10 procent steeg". Elke dag ontvingen 108 bestuurders een proces-verbaal omdat ze meer dan 40 kilometer per uur boven de wettelijke snelheid rondreden. In totaal ging het om bijna 20.000 boetes. Het is van 2015 geleden dat het er zo veel waren.

Het doel van de flitsmarathon is enerzijds bestuurders aanzetten om hun gedrag aan te passen en de snelheidslimieten te respecteren en anderzijds hen eraan herinneren dat één dodelijk ongeval op drie te wijten is aan onaangepaste of overdreven snelheid, besluit Vias.

Meest gelezen