Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Zelensky vraagt paus Franciscus per telefoon om te bemiddelen in oorlog

Zelensky en de paus op archiefbeeld.Beeld AP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft paus Franciscus gevraagd een bemiddelende rol te speken bij de onderhandelingen tussen Kiev en Moskou. Dat deed hij in een telefoongesprek.

Een bemiddelende rol van het Vaticaan zou “geapprecieerd worden”, aldus Zelensky. De Oekraïense ambassadeur bij de Heilige Stoel heeft Franciscus opnieuw uitgenodigd voor een bezoek aan het oorlogsgebied. 

Paus Franciscus heeft volgens Zelensky hem gesteund in zijn strijd voor vrijheid in Oekraïne. “Ik antwoordde hem: ons volk werd een leger toen het zag hoeveel leed de vijand brengt, hoeveel verwoesting hij achterlaat, hoeveel bloedvergieten hij eist”, aldus de president.

De Oekraïense president zei dat hij de paus “op de hoogte had gebracht van de moeilijke humanitaire situatie en de blokkering van humanitaire corridors door Russische troepen”, terwijl hij hem bedankte voor zijn “gebeden voor Oekraïne en vrede”.

Sinds het begin van het Russische offensief, waarbij duizenden doden zijn gevallen, vooral onder de burgerbevolking van Oekraïne, heeft paus Franciscus steeds vaker opgeroepen tot vrede. 

Tijdens een openbaar gebed op 16 maart vroeg hij God om vergeving namens de mensen die “het bloed blijven drinken van de doden die door wapens uiteengereten zijn”.

Later op de dag sprak Zelensky via videoverbinding het Italiaanse parlement toe. Daar verklaarde hij dat al minstens 117 kinderen zijn gedood sinds de Russische inval in Oekraïne. “Die 117 zal niet het finale aantal zijn”, waarschuwde Zelensky aan de twee kamers van het parlement in Rome. “Ze (de Russen, red.) blijven moorden.”

De Oekraïense president riep Italië op om Russische activa te bevriezen en luxegoederen zoals jachten in beslag te nemen. Volgens hem is dat noodzakelijk om de Russische president Vladimir Poetin te stoppen. “Er moet maar een persoon gestopt worden zodat miljoenen kunnen overleven”, klonk het nog.

Paus Franciscus groet gelovigen met een Oekraïense vlag. Hij sprak al eerder zijn steun uit voor het land.Beeld AFP