AFP or licensors

Blog – NAVO-topman Stoltenberg: “Gebruik chemische wapens door Rusland zou ingrijpende gevolgen hebben”

“Elk gebruik van chemische wapens door Rusland in Oekraïne is onaanvaardbaar en zou verstrekkende gevolgen hebben”, zo waarschuwt NAVO-topman Jens Stoltenberg. De federale Kamer nodigde intussen de Oekraïense president Zelenski uit om de plenaire vergadering van volgende week toe te spreken. Volg de belangrijkste ontwikkelingen in deze blog.

IN HET KORT: dag 28 van de oorlog

  • Enkele landen overwegen om Rusland uit de G20 te zetten. De uitsluiting zou een nieuwe, zware sanctie betekenen voor de Russische economie. 
  • Een woordvoerder van het Kremlin maakt in een interview met CNN duidelijk dat kernwapens ingezet worden bij "existentiële dreiging" en herhaalt dat Rusland enkel militaire doelwitten treft. 
  • De evacuatie van burgers uit het zwaar belegerde Marioepol verloopt moeilijk. Wie uit Marioepol vlucht, doet dat op goed geluk. De hele stad ligt vol mijnen, veilige humanitaire corridors zijn er voorlopig niet. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de vluchtelingen te beschieten of hulpverleners op te pakken.
  • Afgelopen nacht is er opnieuw gevochten in Charkov, Izjoem en Rivne .

Bovenaan de liveblog worden de belangrijkste berichten vastgepind, daaronder vind je alle berichten chronologisch.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

NAVO-topman Stoltenberg: "Elk gebruik van chemische wapens door Rusland zou ingrijpende gevolgen hebben"

De NAVO heeft plannen om de lidstaten tegen elke bedreiging te verdedigen, zegt de secretaris-generaal Jens Stoltenberg, in aanloop naar de buitengewone NAVO-top van donderdag over de Russische invasie in Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin moet zijn nucleaire retoriek stoppen, aldus de NAVO-baas.

De NAVO-baas zei - in antwoord op vragen van de pers - dat het gebruik van chemische, biologische of nucleaire wapens de aard van conflict drastisch zou wijzigen. Hij sprak van een "flagrante schending van het internationaal recht", die "verreikende gevolgen zou hebben". 

"Rusland moet begrijpen dat een nucleaire oorlog nooit mag worden uitgevochten. Rusland moet begrijpen dat ze zo'n oorlog nooit kunnen winnen", zei hij ook. Volgens hem moet Poetin dan ook ophouden met zijn nucleaire retoriek, die hij gevaarlijk en onverantwoord noemde.

De secretaris-generaal benadrukte ook dat het gebruik van zulke wapens in Oekraïne ook directe gevolgen zal hebben voor de naburige NAVO-lidstaten. "Dit onderstreept de ernst van onze bezorgdheden", aldus Stoltenberg.

Hij verwacht dat de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten donderdag zullen beslissen de steun aan Oekraïne op te voeren. Op vlak van cyberdefensie, maar ook met uitrusting om Oekraïne te beschermen tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire bedreigingen. Hij wilde niet in detail treden over welke uitrusting aan Kiev geleverd zal worden. De NAVO is bezorgd over het mogelijke gebruik van dergelijke wapens door Rusland in Oekraïne.

AFP or licensors

Renault zet activiteiten stop in fabriek in Moskou

De Franse autofabrikant Renault heeft vanavond aangekondigd dat het onmiddellijk de "activiteiten in de Renault-fabriek in Moskou" opschort en "de opties bekijkt wat betreft de participatie" in de Russische dochteronderneming AvtoVAZ. Oekraïne had eerder vandaag opgeroepen tot een boycot van het automerk omdat het weigert uit Rusland te vertrekken.

De raad van bestuur van Renault Group kwam vandaag bijeen en besloot dat "de activiteiten van de Renault-fabriek in Moskou vanaf deze dag worden opgeschort". 

Maar het grootste deel van de aanwezigheid van de groep in Rusland gaat via haar dochteronderneming AvtoVAZ, die haar hielp om in 2021 bijna 500.000 voertuigen in Rusland te verkopen, waardoor het land de op een na grootste markt is na Europa.

Rusland beperkt toegang tot Google News

De Russische mediaregulator heeft de toegang tot de onlinedienst News.Google beperkt. De mediadienst wordt ervan beschuldigd "valse" informatie te verstrekken over het Russische offensief in Oekraïne, melden Russische persbureaus.

Sinds het begin van de Russische interventie in Oekraïne op 24 februari heeft de Russische regering haar controle over informatie op het internet aanzienlijk verscherpt.

Veel Russische en buitenlandse media, waaronder de BBC, is de toegang tot internet ontzegd en de Amerikaanse sociaalnetwerksites Facebook en Instagram zijn door een rechtbank in Moskou bestempeld als "extremisten". 
Ook de toegang tot Twitter is beperkt in Rusland.

Meer dan 4.500 Oekraïense burgers geëvacueerd vandaag

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn vandaag via humanitaire corridors meer dan 4.500 burgers geëvacueerd uit verschillende steden. Vanuit de omsingelde havenstad Marioepol zouden bijna 3.000 inwoners gevlucht zijn naar Zaporozje. 

Zweden en Duitsland gaan raketten leveren aan Oekraïne

Zweden gaat nog eens 5.000 antitankraketten van het type AT-4 leveren aan Oekraïne. Dat komt bovenop een eerdere lading van 5.000 raketten. Het is de eerste keer sinds 1939 dat Zweden wapens levert aan een land in oorlog. 

De AT-4 is ontworpen door het Zweedse bedrijf Saab Bofors. Het is een raket zonder terugslag die door infanteristen vanop de schouder kan worden afgevuurd en doorheen tanks en pantserwagens kan dringen.

Ook Duitsland is bereid om 2.000 antitankraketten aan Oekraïne te leveren. Bovendien wil het land ook nog eens oudere Strela-luchtdoelraketten van Russische makelij leveren aan Kiev leveren. Die tuigen zijn nog in omloop in Oost-Europese landen en ook Duitsland heeft er nog.

Een Amerikaanse infanterist oefent met een AT-4-antitankraket. Foto: Gerhardt Seuffert.
Public Domain

Op week tijd 1.500 jobaanbiedingen voor Oekraïense vluchtelingen

Werkgevers hebben op een week tijd 1.500 werkaanbiedingen gepost op de "Werkplek Vrij"-pagina van de VDAB, dat jobaanbiedingen bundelt voor Oekraïense vluchtelingen. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits gaat aan de Vlaamse regering ook tien extra inspecteurs vragen die mee moeten controleren op mogelijke gevallen van misbruik of uitbuiting.

"Niet alle Oekraïense vluchtelingen zullen aankloppen bij VDAB, maar ze kunnen via die website wel de nodige informatie vinden over hun rechten en plichten. Op de website die vandaag gelanceerd is, staat ook een instructiefilmpje ondertiteld in het Oekraïens. Zo zullen Oekraïners op een laagdrempelige manier te weten komen hoe ze hun traject bij VDAB kunnen opstarten", legt minister Crevits uit.

Fixers liggen samen met journalisten onder vuur in Oekraïne

Een Oekraïense fixer die werkt voor de Franse omroep Radio France werd negen dagen lang gevangen gehouden en gefolterd door Russische soldaten. Fixers combineren als assistent of producer verschillende taken, van gidsen tot het leggen van contacten en vertalen. Ze zijn vaak de ogen en oren van journalisten op het terrein in Oekraïne. Maar in deze oorlog liggen ze samen met journalisten letterlijk onder vuur. Volgens Reporters Zonder Grenzen zijn er al zeker 20 aanvallen op hen geweest. 

Lees hier meer:

Meer dan 15.000 Oekraïners kregen papieren voor tijdelijke bescherming

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft tot nu toe aan 15.174 Oekraïners een attest van tijdelijke bescherming toegekend. Alleen al dinsdag werden er op de Heizel in Brussel 1.621 Oekraïners geregistreerd.

De Oekraïners die zich eerder aanmeldden aan het inschrijvingscentrum Bordet op de Waterloolaan in Brussel, dat open was van 4 tot 13 maart, krijgen nu de vraag toegestuurd om hun procedure af te ronden en zo hun attest te verkrijgen.

Doordat men nu online een afspraak kan maken, loopt de procedure vlotter en zijn de wachtrijen korter, aldus Dominique Ernould, woordvoerder van DVZ. "We hebben dinsdag niemand moeten vragen om de volgende dag terug te komen. Er zijn 66 loketten geopend. We doen een beroep op vrijwilligers van Vreemdelingenzaken en zijn ook bezig om studenten op te leiden voor de paasvakantie."

Volgens een woordvoerder van Fedasil werden sinds het begin van de crisis tot dinsdagavond zo'n 4.500 personen doorverwezen naar collectieve opvangcentra of naar burgerinitiatieven in de gemeenten.

Kiev nog steeds bedreigd, "maar Russisch leger moet op verscheidene fronten terugtrekken"

Kiev blijft een doel, maar het Russisch leger heeft zich op verscheidene fronten de voorbije dagen moeten terugtrekken. Dat heeft burgemeester Vitali Klitsjko gezegd op een persconferentie.

Ten noorden en ten oosten van Kiev zijn er wel nog hevige gevechten. In de zones van Irpin en Ljoetizj was er hevig artilleriegeschut te horen. Klitsjko zei geen informatie te hebben over een eventueel Oekraïens tegenoffensief.

Volgens de burgemeester zullen de inwoners van Kiev nog eerder sterven dan "op de knieën te gaan voor de Russische troepen. We zijn bereid elk gebouw, elke straat en elke hoek van onze stad te verdedigen. Heel de stad is nu uitgerust met gevechtsposten", luidde het.

Anatoli Tsjoebais stapt op als gezant van Poetin en verlaat Rusland

In Rusland heeft Anatoli Tsjoebais ontslag genomen als speciaal gezant van president Vladimir Poetin voor contacten met internationale organisaties. Hij zou ook Rusland verlaten hebben. Het nieuws is bevestigd door het Kremlin, maar een reden voor het ontslag is niet gegeven. Volgens sommige bronnen is Tsjoebais opgestapt uit onvrede met de Russische invasie in Oekraïne.

Als dat klopt, is Tsjoebais de eerste grote naam die ontslag neemt wegens de oorlog in Oekraïne. Zijn huidige rol voor Poetin was dan wel niet zo belangrijk, hij heeft wel een grote rol gespeeld in het Rusland van na de val van de Sovjet-Unie. Zo was Tsjoebais stafchef van voormalig president Boris Jeltsin en was hij in de jaren 90 de architect van de overgang van de communistische staatseconomie naar de vrije markt. In de praktijk verliep die privatisering erg chaotisch en raakten miljoenen Russen in armoede.

Populair was Tsjoebais dus allerminst, maar wel bekleedde hij nadien tal van belangrijke functies in bedrijven en instellingen in Rusland. Hij was een van de liberale hervormers die actief bleven onder huidig president Poetin.

Rusland wil uitvoer olie en gas niet langer laten betalen in dollars of euro's, maar in eigen roebels

De Russische president Vladimir Poetin wil dat "zijn" olie en gas voortaan betaald wordt in Russische roebels en niet langer in Amerikaanse dollars of euro's. Eerder had het land al gelijkaardige maatregelen afgekondigd voor de uitvoer naar China, een belangrijke handelspartner. Het is een stap in de economische oorlog die woedt tussen het Westen en Rusland en de beslissing is zowel symbolisch als economisch. Het omschakelen van betalingsvoorwaarden is overigens ook niet zo gemakkelijk.

Lees hier meer:

Meest gelezen