Lotte Vanwezemael klaagde 50 mannen die haar online lastigvielen aan: “Ik voel nu wat zoveel andere slachtoffers hebben gevoeld”

 ©  Frank Abbeloos, Instagram Lotte Vanwezemael

Seksuologe Lotte Vanwezemael is zwaar teleurgesteld, nu het parket heeft laten weten dat de klacht die ze eind 2020 indiende voor seksueel grensoverschrijdend gedrag al zeker voor een van de verdachten geseponeerd wordt wegens gebrek aan bewijzen. “Ik heb nu ook gevoeld wat zoveel andere slachtoffers hebben gevoeld”, klinkt het op Instagram.

jvh, gjs

Vanwezemael werd – sinds ze in Vlaanderen bekend werd als seksuologe ‘Seksuolotte’ – overspoeld met ongepaste berichten op sociale media, tot foto’s van geslachtsdelen toe. Ze liet toen al meermaals in interviews optekenen dat ze het beu was, maar pogingen om de daders via sociale media te kijk te zetten, zorgden niet voor een ommekeer.

LEES OOK. Lotte ‘Seksuolotte’ Vanwezemael dient klacht in tegen vijftig mannen voor dickpics en berichten (+)

Daarom diende ze in oktober 2020 een klacht in bij de politie tegen vijftig mannen. “Aan alle boys die de berichten en profielen hebben verwijderd of mij hebben geblokkeerd. Goed geprobeerd. Ik heb van alles al screenshots”, klonk het toen. “Het gaat om ongeveer vijftig profielen. De ene met dickpics, de andere met seksuele berichten.”

Klacht geseponeerd

Maar anderhalf jaar later blijkt dat die klacht in al zeker een van de gevallen tot niets zal leiden: Vanwezemael laat op Instagram weten dat de klacht geseponeerd wordt wegens onvoldoende bewijs. “Bon, ik heb mijn best gedaan om een voorbeeld te zijn voor elk slachtoffer van seksueel overschrijdend gedrag. Blijkbaar waren de berichten/foto’s van 50 (soms duidelijk herkenbare) profielen niet genoeg om hier gevolg aan te geven”, klinkt het teleurgesteld bij een foto van het bericht van het parket. Daarin staat te lezen dat er “onvoldoende bewijzen naar voren werden gebracht om de verdachte(n) te kunnen vervolgen. Ik heb daarom beslist het dossier af te handelen zonder strafvervolging”.

Volgens het parket van Limburg werden op basis van de klacht van Vanwezemael negen verdachten geïdentificeerd, en gaat de brief die ze kreeg over slechts een van die verdachten. “Dat dossier werd inderdaad zonder gevolg geklasseerd wegens onvoldoende bewijzen”, klinkt het. “De brief die mevrouw Vanwezemael ontving, had dan ook slechts betrekking op één verdachte, waardoor mogelijk verkeerdelijk de indruk werd gewekt dat het volledig onderzoek reeds zonder gevolg werd geklasseerd.” Het parket benadrukt dat de dossiers van de acht andere verdachten overgemaakt werden aan de parketten in de provincies waaruit zij afkomstig zijn en daar nog lopende zijn.

LEES OOK. Vijftig dickpics en profielen, maar toch wordt klacht Lotte Vanwezemael geseponeerd: “Je moet de intentie van de verstuurder bewijzen”

“Ik heb nu ook gevoeld wat zoveel andere slachtoffers hebben gevoeld”, klinkt het verder bij Vanwezemael. “De angst om het politiekantoor binnen te stappen om je verhaal te doen en niet geloofd te worden. Het gevoel dat al je moeite voor niets zal zijn omdat er toch niets van zal komen omwille van het onderzoek en de strafwet. De moedeloosheid dat dit probleem jammer genoeg zal blijven bestaan zolang hier niet ingegrepen wordt. Maar ook de kracht dat ik hiervoor zal blijven vechten en mijn stem ga blijven gebruiken om dit gedrag af te keuren.”

 ©  Instagram Lotte Vanwezemael

 ©  Instagram Lotte Vanwezemael

LEES OOK. Natalia persoonlijk naar rechtbank voor vrouw die doodsbedreigingen stuurde op Instagram: “Op een bepaald moment gaat het er los over”

LEES OOK. Vijf jaar na verkrachting start Nathalie euthanasieprocedure, haar zoon Wout schrijft open brief

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen