©  Instagram

Klacht van Lotte Vanwezemael tegen 50 mannen wordt geseponeerd: “Blijkbaar waren de berichten en foto’s van 50 profielen niet genoeg”

Lotte Vanwezemael diende in oktober 2020 een klacht in bij de politie over vijftig verschillende mannen, nadat zij haar lastigvielen met seksuele berichten en dickpics. De aangeklaagden riskeerden tot twee jaar celstraf door stalking, maar dinsdag maakte de seksuoloog bekend via Instagram dat de klacht geseponeerd wordt. “Ik heb nu gevoeld wat zoveel andere slachtoffers gevoeld hebben”, klinkt het bij Lotte.

Jolien Pollet

Sinds seksuologe Lotte Vanwezemael als Seksuolotte in heel Vlaanderen naam maakt, werd ze dagelijks geconfronteerd met de keerzijde van die bekendheid. De zogenaamde dickpics waren dagelijkse kost. Als het geen foto’s van hun penis in vol ornaat zijn, laten de berichten van de ‘fans’ weinig aan de verbeelding over.

LEES OOK. ‘Seksuolotte’ dient klacht in tegen vijftig mannen voor dickpics en berichten

Lotte liet al meermaals in interviews optekenen dat ze het beu is, maar de pogingen waarbij ze de daders via sociale media te kijk zet, zorgden niet voor een ommekeer. Zo besloot Vanwezemael om al het bewijsmateriaal te verzamelen, in een Excelbestand te gieten en op te sturen naar de politie. “Aan alle boys die de berichten en profielen hebben verwijderd of mij hebben geblokkeerd. Goed geprobeerd. Ik heb van alles al screenshots”, zei ze in 2020 in haar post.

Het Instagram bericht van Lotte in 2020 ©  Instagram

“Onvoldoende bewijs”

De mannen in kwestie konden kijken naar een celstraf van vijftien dagen tot twee jaar en een geldboete tussen de 50 en 300 euro. Maar zo ver zal het niet kunnen komen, aangezien Lottes klacht officieel geseponeerd wordt. Dat liet de seksuoloog dinsdag zelf weten via Instagram. “Bon, ik heb mijn best gedaan om een voorbeeld te zijn voor elk slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Blijkbaar waren de berichten/foto’s van 50 (soms duidelijk herkenbare) profielen niet genoeg om hier gevolg aan te geven.”

 ©  Instagram

Vanwezemael deelde, naast haar ongenoegen, ook de brief die ze kreeg van de politie. Hierin staat vermeld dat het onderzoek, dat gestart was op basis van het materiaal dat Lotto verzamelde, niet voldoende bewijzen naar voren heeft gebracht om de verdachten te kunnen vervolgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik heb nu ook gevoeld wat zoveel andere slachtoffers hebben gevoeld”, vertelt Lotte aanvullend op Instagram. “Het gevoel dat al je moeite voor niets zal zijn omdat er toch niets van zal komen omwille van het onderzoek en de strafwet.”

Lotte is echter niet ontmoedigd en blijft vechten tegen seksueel overschrijdend gedrag. “De moedeloosheid dat dit probleem jammer genoeg zal blijven bestaan zolang er niet ingegrepen wordt”, zegt ze. “Maar ook de kracht dat ik hiervoor zal blijven vechten en mijn stem ga blijven gebruiken om dit gedrag af te keuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER