Meyrem Almaci stopt als voorzitter van Groen: "Het is nu aan andere mensen, dat zal Groen deugd doen"

Meyrem Almaci stopt als voorzitter van de federale regeringspartij Groen. Almaci leidde de partij al sinds november 2014 en werd 5 jaar later nipt herkozen. Haar tweede termijn doet ze dus niet volledig uit. "Vandaag is het voor mij duidelijk: we moeten durven veranderen om zorg te kunnen dragen voor wat we liefhebben", klinkt het. Voor de zomer zullen de leden een nieuwe voorzitter kunnen kiezen.

"Ik dacht er al een tijdje over om mijn mandaat als partijvoorzitter neer te leggen. Ik wachtte op het juiste moment. Maar politiek kan het juiste moment lang op zich laten wachten", aldus Almaci, die naar eigen zeggen de klik afgelopen zomer heeft gemaakt en nu meer tijd wil besteden aan haar familie. Ze blijft wel lid van het Vlaams Parlement. "Het is nu aan andere mensen. Dat zal Groen deugd doen", verklaarde Almaci op een persconferentie geflankeerd door enkele partijkopstukken

Parcours van Meyrem Almaci

  • Begint haar politieke carrière als gemeenteraadslid in Sint-Gillis-Waas van 2000 tot en met 2006
  • Trekt de Antwerpse lijst voor de federale verkiezingen van 2007 en wordt verkozen als Kamerlid. Haar plaats als lijsttrekker was het resultaat van een verjongingskuur na de groene verkiezingsnederlaag van 2003
  • Wordt in het najaar van 2014 verkozen als partijvoorzitter, met 60 procent van de stemmen. Vijf jaar later wordt ze herkozen, met iets meer dan 53 procent van de stemmen
  • Trekt bij de verkiezingen van 2019 de Antwerpse lijst van Groen voor de verkiezingen voor het Vlaams Parlement en wordt uiteindelijk ook verkozen als Vlaams Parlementslid
  • Na de verkiezingen van 2019 -  waarbij Groen vooruitgaat, maar wel minder dan verwacht - krijgt Almaci haar partij in twee regeringen: eerst de Brusselse en later ook de federale

"Ik blijf waarnemend voorzitter tot op het moment dat het congres een nieuwe voorzitter kiest", verduidelijkte Meyrem Almaci in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Almaci bracht haar partij twee jaar geleden - in tandem met Kamerlid Kristof Calvo - in de nieuwe federale regering, na de regionale en federale verkiezingen van 2019. In zo goed als alle kieskringen was Groen er toen op vooruitgegaan in vergelijking met de verkiezingen van 2014, al bleef de "groene golf" wel uit.

Pijnlijk moment was toen Calvo uiteindelijk geen ministerpost kreeg in die nieuwe regering. Aangezien het de partijvoorzitter is die kandidaat-ministers voordraagt, moesten er dus plooien worden gladgestreken tussen Almaci en Calvo. Uiteindelijke stopte Calvo als  Kamerfractievoorzitter van Groen en ging hij voor de Nederlandse groene partij werken.

Bij haar - nipte - herverkiezing als partijvoorzitter een jaar eerder al bleek dat Meyrem Almaci geen zeer brede steun geniet binnen haar partij. "Ik heb inderdaad aangegeven dat het anders moet. Ik zal mijn punten blijven op tafel leggen, maar we gaan nu ook allemaal achter de nieuwe voorzitter staan", zei tegenstander Björn Rzoska toen.

Onlangs nog moesten de groenen een belangrijke trofee van hen uit het regeerakkoord uit handen geven: de volledige kernuitstap in 2025. Almaci heeft duidelijk gewacht tot na dat dossier om haar ontslag aan te kondigen. Wie de nieuwe voorzitter zal worden, is nog niet duidelijk. Tot wanneer het partijcongres een opvolger kiest, blijft Almaci waarnemend voorzitter. Wel is duidelijk dat hem of haar een zware taak wacht om Groen binnen de federale regering te blijven handhaven en naar de volgende verkiezingen te leiden.  

"Ik ben dankbaar dat ik 8 jaar lang de aanvoerder heb mogen zijn van deze mensen. Vanaf nu ga ik meer tijd geven, meer zorg, aan degenen die me de afgelopen jaren het meest hebben moeten missen", zei Meyrem Almaci op een persconferentie over haar ontslag als partijvoorzitter:

Videospeler inladen...

Ivan De Vadder: "Almaci is richting uitgang geduwd"

"Iedereen voelde wel dat er iets aan de hand was aan de top van Groen", analyseert VRT-journalist Ivan De Vadder. "Dat heeft te maken met de ministerkeuze die Groen twee jaar geleden heeft gemaakt. Er was daarover duidelijk verdeeldheid binnen de partij, een deel van de partij ging mee in de ontgoocheling van Calvo. Dat heeft echt wel tot een breuk geleid, een breuk die is blijven smeulen. Dat is, denk ik, het proces dat nu op zijn einde komt."

Volgens De Vadder is Almaci richting uitgang geduwd door een deel van de partij. "Een paar maanden geleden was er een verzameling van de partijtop. Ministers en fractieleiders die aangegeven hebben dat het niet meer werkte op die manier. Men is dan gaan kijken of er bij de parlementsleden meer steun was, maar ook dat bleek niet zo aanwezig te zijn. Dan is er, denk ik, zachte druk uitgeoefend op de voorzitter om een keuze te maken."

Bekijk de analyse van VRT-Wetstraatspecialist Ivan De Vadder:

Videospeler inladen...

Andere partijvoorzitters reageren

Kamerlid Kristof Calvo noemt het vertrek van Almaci "geen einde, maar een nieuw begin". "Laat er geen enkele twijfel over zijn: elke groene mag Meyrem dankbaar zijn voor haar inzet en strijdbaarheid", verduidelijkt hij op Twitter. "Meyrem Almaci had binnen de wereld van partijvoorzitters een unieke plek. Als vrouw, maar ook haar stijl: recht voor de raap en authentiek. Emotioneel met een nuchter hoofd. Veel hart, veel hoofd", vindt Groen-vicepremier Petra De Sutter.

Andere partijvoorzitters reageren ook op het nieuws dat Almaci stopt als voorzitter van Groen. Conner Rousseau (Vooruit) en Joachim Coens (CD&V) bedanken haar op Twitter voor de samenwerking en de inzet. Georges-Louis Bouchez van de Franstalige liberalen uit zijn respect. Bij oppositiepartij Vlaams Belang is de toon eerder aanvallend: "Almaci weg? Goed zo. Groen weg? Nóg beter!", tweet Tom Van Grieken.

Ook van buiten de partijpolitiek komen er reacties. Dyab Abou Jahjah noemt Almaci "een historische figuur als het gaat om de emancipatie van mensen met migratieroots in Vlaanderen".

Wie wordt het?

Tot er een nieuwe voorzitter wordt verkozen, in principe tegen de zomer, blijft Meyrem Almaci waarnemend voorzitter van de partij. Officiële kandidaten zijn er nog niet, maar er circuleren wel verschillende namen. Zo wordt Jeremie Vaneeckhout genoemd, voormalig ondervoorzitter (bij de voorzittersverkiezingen in 2014 was hij "running mate" van toenmalig kandidaat-voorzitter Almaci) en tegenwoordig Vlaams Parlementslid.

Ook de naam van Bogdan Vanden Berghe weerklinkt. Hij is momenteel politiek directeur van de partij. En voormalig kandidaat-voorzitter Björn Rzoska, die het bij de vorige voorzittersverkiezingen nog opnam tegen Almaci, sluit naar eigen zeggen niet uit dat hij zich ook deze keer kandidaat zal stellen.

Meest gelezen