AFP or licensors

Premier De Croo: "Op Europees niveau groepsaankopen van gas organiseren om energieprijzen te drukken"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) stelt voor om op Europees niveau groepsaankopen van gas te organiseren. Dat zei hij in "De ochtend". Hij benadrukt ook nog eens het belang van een prijsplafond voor gas. Morgen zitten de Europese staatshoofden en regeringsleiders opnieuw samen over een gezamenlijke aanpak van de hoge gasprijzen.

“We doen op dit moment aan symptoombestrijding, maar het fundamentele probleem heeft men vandaag niet opgelost", zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in De Ochtend. Verschillende lidstaten, zoals ook ons land, namen de voorbije weken in eigen land maatregelen tegen de hoge energieprijzen. "Maar het eigenlijke probleem, namelijk de gasprijzen die op een niveau staan dat losstaat van de realiteit, is nog niet aangepakt."

De Croo kijkt daarvoor naar zijn Europese collega's. Twee weken geleden kwam de Europese Raad al bij elkaar in Versailles, maar toen kwam het nog niet tot een akkoord. Daar moet morgen verandering in komen. De Croo legt dan in Brussel opnieuw een voorstel op tafel. Met twee krachtlijnen.

1. Groepsaankopen van gas

"We moeten vermijden dat elk land voor zichzelf gaat proberen om voldoende gas te verkrijgen en dat er zo een opbod komt ten opzichte van elkaar", zegt De Croo. De voorbije weken begonnen heel wat landen eigen deals te sluiten uit vrees dat het Russisch gas door de oorlog in Oekraïne afgesloten zou worden.

Om dat tegen te gaan stelt De Croo voor om op Europees niveau groepsaankopen van gas te organiseren. Daarbij zou de Europese Commissie verschillende biedingen vergelijken om zo tot een vast te leveren volume gas te komen. "Eigenlijk in grote lijnen zoals de Europese Commissie gedaan heeft voor de vaccins", aldus De Croo.

Het voordeel van groepsaankopen is dat het Europees volume kan uitgespeeld worden om de prijzen te drukken. Maar volgens De Croo is er nog een tweede voordeel, want gas moet ook tot bij de verschillende lidstaten komen. "In ons land is dat niet zo'n probleem, want wij hebben natuurlijk de LNG-terminals hebben waar gas binnenkomt. Maar landen als Duitsland en Slovakije hebben schrik dat gas niet tot bij hen komt. En dat moet je op Europees niveau coördineren, zodat iedereen steeds voldoende gas krijgt."

2. Plafonnering van de gasprijzen

Een voorstel dat ons land twee weken geleden al op tafel legde tijdens de Europese Raad in Versailles, is een plafonnering van de gasprijzen op Europees niveau. Daarbij zou een maximumprijs afgesproken worden waarbij transacties aan een hogere prijs geblokkeerd worden.

Wat die prijs dan precies moet zijn, is volgens De Croo nog niet bepaald. "Dat moet zijn bij een prijs die out of control is, die onaanvaardbaar is. Daarmee geef je dan een duidelijk signaal aan de markt, maar vooral ook aan de speculatoren op de markt, dat het zelfs de moeite niet is om te proberen dat soort transacties te laten doorgaan want die worden toch geblokkeerd."

Onder meer Duitsland en Nederland zijn gekant tegen dat voorstel, maar na de Europese top van twee weken geleden gaf De Croo al aan dat dat aan het veranderen is. “Je voelt dat iedereen toch wel begint in te zien dat de huidige situatie onhoudbaar is. We zijn als overheden massaal veel geld aan het uitgeven aan nationale maatregelen, maar het lost eigenlijk de kern van onze problemen niet op."

Beluister hier het gesprek met premier Alexander De Croo in "De ochtend":

Meest gelezen