Schelpenteldag legt verschil in schelpen bloot tussen Vlaamse en Nederlandse stranden

Themabeeld ©  Shutterstock

Tijdens de Grote Schelpenteldag van afgelopen zaterdag zijn sterke verschillen gevonden tussen schelpen op Vlaamse en Nederlandse stranden. Dat meldt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), dat de telling organiseerde, woensdag. In Vlaanderen was het nonnetje de meest getelde schelp, terwijl die schelp in Nederland pas op de achtste plaats kwam.

jvh
Bron: BELGA

Het Vlaams Instituut voor de Zee en zijn partners waren dit weekend toe aan de vijfde editie van de Grote Schelpenteldag. Op Vlaamse stranden telden en identificeerden 750 deelnemers 38.000 strandschelpen. In Nederland werden 22.000 schelpen geteld. Twee derde van de soorten was gemeenschappelijk maar er waren ook grote verschillen tussen onze stranden en de Nederlandse. 

Vlaanderen zag de top 5 van de voorbije jaren bevestigd. Het nonnetje was de meest getelde schelp, gevolgd door respectievelijk de kokkel, de mossel en de Amerikaanse zwaardschede. In Nederland was de meest getelde schelp de halfgeknotte strandschelp, gevolgd door de ovale strandschelp en de stevige strandschelp. Mogelijk is het grote aantal halfgeknotte strandschelpen te verklaren door de grotere stroming en de aan storm onderhevige kusten in Nederland. 

“Een tweede verschil lijkt aan te sluiten bij de nabijheid van het Schelde-estuarium”, stelt Jan Seys van het VLIZ. “Dit mondingsgebied, net ten oosten van de Belgische kust, is slibrijker dan de meer zandige Zuid-Hollandse kust en de Vlaamse westkust. De omgeving is dan ook ideaal voor het nonnetje.” Die schelp kwam in Nederland pas op de achtste plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen