Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuws

Dood van baby in crèche in Deurne onderzocht: kind van 19 maanden zou gestikt zijn in ballon

Archiefbeeld ter illustratie.Beeld © Eric de Mildt

Het Antwerpse gerecht is een onderzoek gestart naar het overlijden van de negentien maanden oude baby in een kinderopvang in Deurne vorige week. Dat bevestigt het parket. Het kind zou zijn gestikt in een ballon.

De eerste vaststellingen na het drama dat vorige week donderdag plaatsvond, wezen op een spijtig ongeval, maar verder onderzoek moet uitwijzen of er geen sprake is van nalatigheid. 

De feiten zijn voorlopig gekwalificeerd als onopzettelijke doding, maar er is tot op heden niemand in verdenking gesteld.

Maandagavond kwamen meer dan driehonderd mensen samen voor een stille wake op het Kerkplein in Schilde.

Sector komt met actieplan kinderopvang

De kinderopvang staat al enkele weken in het oog van de storm na het overlijden van een baby in ’t Sloeberhuisje in Mariakerke. In de nasleep kwamen heel wat wantoestanden aan het licht. Dat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) tijdens een parlementair debat geen garantie kon bieden dat er geen veroordeelde kindermishandelaars in crèches werken, deed de emmer helemaal overlopen.

Verschillende koepelorganisaties, vakbonden en experten komen nu met een eigen actieplan. Om weer een balans te vinden, pleit de sector er onder meer voor om het aantal kinderen per begeleider drastisch te verlagen naar een ratio van één kindbegeleider per vijf kinderen. Een ratio die bovendien flexibel moet zijn op basis van ondersteuningsnoden en leeftijd.

Daarnaast vraagt het consortium om in te zetten op een betere basisopleiding en mogelijkheden om door te groeien of te blijven leren, zodat voldoende kwalitatief personeel de weg vindt naar de kinderopvang. Ook willen ze betere loon- en arbeidsvoorwaarden, en moeten ouders meer keuzevrijheid krijgen rond opvanginitiatieven.