Parket benadrukt: verschillende dossiers over dickpics na klacht van "Seksuolotte" lopen nog

Er lopen nog verschillende dossiers na de klacht van seksuologe Lotte Vanwezemael (Seksuolotte), die zegt dat ze van 50 profielen op sociale media ongevraagd seksuele berichten en dickpics toegestuurd had gekregen. Dat zegt het parket van Limburg. Vanwezemael zei vanochtend dat haar dossier werd geseponeerd, maar dat is volgens het parket niet (helemaal) het geval. 

Zo'n anderhalf jaar geleden stapte Lotte Vanwezemael naar de politie om een klacht in te dienen tegen tientallen mannen die haar ongevraagd seksuele foto's en berichten hadden gestuurd. Onlangs kreeg ze bericht van het parket dat haar klacht wordt geseponeerd. "De feiten in uw dossier werden onderzocht. Het onderzoek heeft echter onvoldoende bewijzen naar voren gebracht", klinkt het.

Seksuolotte is boos en moedeloos, laat ze via sociale media weten. "Blijkbaar waren de foto's en berichten van 50 (soms duidelijk herkenbare) profielen niet genoeg om hier gevolg aan te geven. Waarom zouden we dan zelfs nog moeite doen", probeert Lotte Vanwezemael de frustratie van zich af te schrijven.

Reactie parket: "Verschillende dossiers lopen nog"

Het parket van Limburg nuanceert het verhaal van Vanwezemael. "Er konden na onderzoek negen verdachten worden geïdentificeerd. Slechts een ervan bleek in Limburg te wonen. Dat dossier werd inderdaad zonder gevolg geklasseerd wegens onvoldoende bewijzen lastens de meerderjarige verdachte in het dossier, aangezien er aanwijzingen zijn dat de feiten werden gepleegd door een minderjarige verdachte."

"De dossiers van de overige geïdentificeerde verdachten  werden overgemaakt aan de bevoegde parketten (woonplaatsbevoegdheid). Die dossiers lopen nog. Door parket Limburg wordt er verder niet ingegaan op de inhoud van deze dossiers."

Er bestaat wel degelijk wetgeving om dit soort feiten van elektronische belaging te kunnen aanpakken. Al blijkt dat in de praktijk toch niet zo evident. "Wat we vaak zien is dat mensen zich verschuilen achter profielen. Daarnaast staat in de concrete strafbepaling dat er bewezen moet zijn dat je dat hebt gedaan om overlast te veroorzaken of om iemand te schaden."

"Soms ligt daar de moeilijkheid, om te bewijzen dat je echt die overlast hebt willen veroorzaken of dat je echt iemand hebt willen schaden." Dat zegt professor (UAntwerpen) Catherine Van de Heyning, gespecialiseerd in cybercriminaliteit, zonder evenwel op het concrete dossier van Seksuolotte te kunnen ingaan. 

Artikel 145 §3bis van de wet Elektronische Communicatie

Met een geldboete van 50 EUR tot 300 EUR en met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar of met één van die straffen alleen worden gestraft de persoon, die een elektronische-communicatienetwerk of -dienst of andere elektronische communicatiemiddelen gebruikt om overlast te veroorzaken aan zijn correspondent of schade te berokkenen alsook de persoon die welk toestel dan ook opstelt dat bestemd is om de voorgaande inbreuk te begaan, alsook een poging om deze te begaan.

Beluister het gesprek met professor Catherine Van De Heyning in "De ochtend" op Radio 1:

"Groot maatschappelijk probleem"

Zowat de helft van de "millennial-vrouwen" (twintigers en dertigers) krijgt wel eens dergelijke berichten of foto's, zeven op de tien van hen zeggen dat het ongevraagd is, weet professor Van de Heyning. "Dit is dus absoluut een groot maatschappelijk probleem waarover we moeten nadenken. Dit past bij de nieuwe beeldcultuur, een heel geseksualiseerde beeldcultuur die zich op sociale media heeft ontwikkeld."

"Het kan in de context van een flirterig gesprek gebeuren waarbij iemand dan soms een grens overschrijdt. Maar het gebeurt ook vaak buiten context waarbij mensen seksuele foto's sturen naar iemand die ze helemaal niet persoonlijk kennen."

Wanneer slachtoffers naar de politie stappen, gaat de politie eerst uitzoeken of ze de dader kunnen identificeren. "Als dat gelukt is, zal zo'n persoon normaal gezien worden verhoord en dan wordt gekeken of het strafbaar is of niet", stelt Van de Heyning. 

"Slachtoffers beter helpen"

Maar in de databank van de rechtspraak heeft de professor nog geen zaken gevonden waarbij iemand specifiek en alleen voor dat soort berichten al is veroordeeld. "Wat we wel al hebben gezien, is dat het in een groter dossier van stalking werd meegenomen."

Volgens Van de Heyning is het dan ook nodig om na te denken over onze wetgeving om slachtoffers beter te helpen. "Want dit is echt wel belaging. De persoon die zoiets stuurt, ziet niet dat er nog tientallen anderen zijn die dezelfde foto's sturen en hoe kwetsend en vernederend dat is.

Professor Van de Heyning verwijst daarvoor naar Engeland waar nu wordt gedebatteerd over een wet die heel duidelijk dickpics sturen strafbaar stelt. "Daarnaast moet er echt een verandering in de cultuur komen waarbij het veel duidelijker wordt uitgelegd aan jongens dat ongevraagd zulke foto's sturen eigenlijk een soort van seksuele aanranding is."

Meest gelezen