Dickpics

Onderzoek in zaak-Vanwezemael loopt nog steeds, zegt parket

 ©  Frank Abbeloos

Het parket van Limburg laat weten dat het onderzoek naar de klacht van seksuologe Lotte Vanwezemael nog steeds loopt.

Heleen Debeuckelaere

‘We begrijpen dat dit veel onduidelijkheid heeft teweeggebracht, en we werken eraan om onze communicatie met slachtoffers in de toekomst beter te laten verlopen’, verontschuldigt het parket van Limburg zich. Want dat parket meldt een verduidelijking: het onderzoek naar de klacht van Vanwezemael loopt nog steeds. Nochtans heeft de seksuologe de mededeling gekregen dat haar klacht geseponeerd wordt. Toen het onderzoek tegen een van de verdachten werd geseponeerd omdat een andere, minderjarige, verdachte in beeld kwam, werd Vanwezemael daarvan op de hoogte gebracht. Maar die brief ging niet over het hele onderzoek.

Anderhalf jaar geleden stapte Vanwezemael met vijftig online profielen van mensen die haar dickpics of seksuele berichten hadden gestuurd naar de politie. Het parket heeft daarvan negen personen kunnen identificeren. Acht wonen in andere regio’s dan Limburg, en het dossier werd dan ook naar de bevoegde parketten gestuurd. Al die dossiers zijn nog lopende.

Eén dossier bleef op het parket Limburg en werd zonder gevolg geklasseerd wegens onvoldoende bewijzen. ‘Dit omdat er onvoldoende bewijzen waren tegen de meerderjarige verdachte in het dossier, aangezien er aanwijzingen zijn dat de feiten werden gepleegd door een minderjarige. Daarover kunnen we verder niet communiceren gelet op de leeftijd van de verdachte,’ aldus het parket. ‘De brief die mevr. Vanwezemael ontving, had dan slechts betrekking op één verdachte, waardoor mogelijk verkeerdelijk de indruk werd gewekt dat het volledig onderzoek reeds zonder gevolg werd geklasseerd.’

Op haar Instagrampagina had Vanwezemael haar teleurstelling geuit. ‘Ik heb nu ook gevoeld wat zoveel andere slachtoffers hebben gevoeld. De angst om het politiekantoor binnen te stappen om je verhaal te doen en niet geloofd te worden. Het gevoel dat al je moeite voor niets zal zijn omdat er toch niets van zal komen vanwege het onderzoek en de strafwet. De moedeloosheid dat dit probleem jammer genoeg zal blijven bestaan zolang hier niet ingegrepen wordt. Maar ook de kracht dat ik hiervoor zal blijven vechten en mijn stem ga blijven gebruiken om dit gedrag af te keuren’, schreef ze.

Lotte Vanwezemael was niet bereikbaar voor een reactie op het parket.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd er gesproken over ‘een communicatiefout van het parket’. Het parket laat weten dat de juiste brief werd verzonden, maar dat die mogelijk een verkeerde indruk kon wekken bij Lotte Vanwezemael.