Foto Stad Gent

Gent stelt vernieuwd wintercircus voor: "Nieuwe invulling met oog voor geschiedenis van het gebouw"

De renovatiewerken aan het oude wintercircus in Gent zijn zo goed als klaar. De oude scène op de eerste verdieping is nu een auditorium, in de paardenstallen zijn vergaderruimtes ingericht. "Het gebouw moet dé nieuwe hotspot van onze stad worden", zegt schepen voor Stadsontwikkeling Sami Souguir (Open VLD).

In Gent is zonet het nieuwe wintercircus voorgesteld. De renovatiewerken zijn er zo goed als klaar. Het circus is een bijzonder gebouw uit de 19e eeuw, in de buurt van de Vooruit en de bibliotheek de Krook. Het gebouw stond jarenlang  leeg, maar bood vroeger plaats voor optredens met onder meer olifanten. Later werd het een garage waar oldtimers werd gestockeerd. "Vandaag presenteren we met trots de gedeeltelijke renovatie van dit historische gebouw", zegt schepen voor Stadsontwikkeling Sami Souguir (Open VLD) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Boven de grond moet het gebouw plaats bieden voor heel wat technologische bedrijven en vernieuwers. De stad wil zo van Gent een Europese aantrekpool maken voor technologisch talent. "Maar van de oude geschiedenis zal toch nog wat te zien zijn", zegt de schepen. 

In 2023 open voor publiek

"We hebben onder meer de historische olifantenhellingen kunnen herstellen", gaat Souguir verder. "In de oude paardenstallen zijn nu vergaderruimtes ingericht. En op de oude scène op de eerste verdieping zijn we nu klaar met het auditorium."

De renovatiewerken moeten eind april klaar zijn. Dan staan nog de eigenlijke afwerking en de definitieve inrichting op de planning. Ook de pop- en rockzaal moet later afgewerkt worden voor concerten. In 2023 moet het gebouw openen voor het publiek. Tot er een uitbater van de nieuwe ruimte gevonden wordt, komt er een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van het wintercircus die gratis te bezoeken zal zijn.

(Bekijk hier enkele foto's van de gerenoveerde ruimtes.)

Koepel van het wintercircus
Auditorium
Zij-aanzicht van het auditorium
Herstelde olfantenhelling

Meest gelezen