Videospeler inladen...

Wat laat Almaci bij Groen na, nu ze opstapt? "Ze heeft een stevige basis gelegd, maar die niet echt kunnen verzilveren"

En plots was Meyrem Almaci voorzitter af bij Groen. Maar wat speelt daar op de achtergrond? Heeft ze dit zelf beslist of is ze vriendelijk maar kordaat naar de uitgang begeleid? En wat laat ze bij Groen na voor haar opvolger? Zes vragen aan VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.

1. Is het verrassend dat Groen-voorzitter Almaci nu afzwaait?

"Ja en nee", zegt Ivan De Vadder in VRT NWS Live. "Iedereen voelde dat er wel iets aan de hand was aan de top van Groen. Dat heeft te maken met de ministerkeuze die de partij twee jaar geleden heeft gemaakt (ze koos federaal voor Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten, red.). Kopstuk Kristof Calvo was daar zeer ontgoocheld over en heeft dat zo ook geuit. Er was duidelijk verdeeldheid binnen de partij. Een deel ging mee in de ontgoocheling van Calvo. Dat heeft voor een breuk in die partij gezorgd. Die breuk is blijven smeulen en dat proces komt nu op zijn einde."

Almaci verwees in haar toespraak ook naar de impact van haar job op haar persoonlijke leven. "Ze geeft aan dat er persoonlijke dingen in haar leven gebeurd zijn - mensen die overleden zijn, familieleden die ze heeft moeten missen - die geleid hebben tot haar conclusie. 'Zorg dragen voor wie je liefhebt, is ook loslaten', zei ze: dat is een beetje de conclusie van wat er nu gebeurt."

"Iedereen wist wel dat dit er zat aan te komen, dat men ging wachten tot na de kernuitstap. Maar men is toch heel verrast dat dit nieuws nu naar voren kwam. Minister Tinne Van der Straeten is bijvoorbeeld niet aanwezig: zij zit in Parijs. Dat is eigenlijk ongelukkig. Je wilt toch dat die hele partijtop achter je staat als zogezegd eensgezind afscheid neemt."

2. Is Almaci richting de uitgang geduwd?

De Vadder vermoedt van wel. "Er is een paar maanden geleden verzameling van de top van de partij geweest, die aangegeven hebben: het werkt op deze manier niet meer, je beschadigt de functie van de ministers in de regering."

Herbekijk hier de analyse van Ivan De Vadder in VRT NWS Live:

Videospeler inladen...

"Men is dan gaan kijken of er bij de parlementsleden misschien meer steun was en of dat misschien een basis was om op verder te werken. Maar dat bleek ook niet zo aanwezig te zijn. Dan is, denk ik, zachte druk uitgeoefend op de voorzitter om een keuze te maken."

Het positieve is dat Almaci er ondanks een 'overwinningsnederlaag' in geslaagd is haar partij in een regering te krijgen mét een ambitieus programma

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

"Het is duidelijk dat men gewacht heeft tot na het dossier van de kernuitstap. Beeld je maar eens in dat Groen twee of drie weken geleden van voorzitter veranderd zou zijn. Dan zou iedereen dat in dat dossier gekaderd hebben. Maar ze moet hier als voorzitter toegeven: die kernuitstap is niet gerealiseerd, terwijl dat nochtans een van de uitgangspunten van Groen was toen de partij in deze regering stapte."

3. Welke erfenis laat ze haar partij na?

"De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waren goed", oordeelt De Vadder. "Groen is er toen in heel wat steden op vooruitgegaan. In 2019 was er dan die 'overwinningsnederlaag' bij de federale en regionale verkiezingen, waarbij de partij de erg positieve peilingen maar matig kon waarmaken. Het positieve daar is dat Almaci er desondanks in geslaagd is haar partij in een regering te krijgen mét een ambitieus programma."

"Terzake" maakte in juni 2019 een mooie samenvatting van de "overwinningsnederlaag" van Groen:

Videospeler inladen...

De Vadder ziet ook dat Groen drie stevige ministers op de been heeft kunnen brengen, in de federale en in de Brusselse regering. "De Sutter en Van der Straeten zijn, of je nu voor of tegen de partij bent, sterk in hun dossiers. En ook Elke Van den Brandt kan in Brussel een stevige track record voorleggen."

Haar erfenis is dus op het einde van de rit best mooi voor de partij, vindt hij. "De basis is goed. Haar zwakke plek is vooral geweest dat ze die niet heeft kunnen verzilveren. Haar voorzitterschap is echt verzand in die interne verdeeldheid. Ik denk dat ze zeker op het persoonlijke vlak - onder meer in die historie met Calvo - wel wat steken heeft laten vallen."

De mijlpalen van Meyrem Almaci

  • 2014: Meyrem Almaci wordt verkozen als voorzitter, ietwat tegen de verwachtingen en tegen het partij-establishment in. Haar tegenstander is dan Elke Van den Brandt.
  • 2018: Groen gaat duidelijk vooruit bij de lokale verkiezingen en in tal van steden en gemeenten in het bestuur terecht.
  • 2019: Almaci haalt het bij de voorzittersverkiezingen nipt tegen haar uitdager, Björn Rzoska, die nu de fractieleider is in het Vlaams Parlement.
  • 2019: Groen gaat wel vooruit bij de federale en regionale verkiezingen, maar veel minder dan verwacht.
  • 2019: Groen belandt in de Brusselse regering, met Elke Van den Brandt als minister. 
  • 2020: Groen maakt deel uit van de federale regering, de zogenoemde "Vivaldi"-coalitie, met Tinne Van der Straeten en Petra De Sutter als ministers. Kopstuk Kristof Calvo valt uit de boot als kandidaat-minister, wat bij hem en bij een deel van de partij voor onvrede zorgt.
  • 2022: Groen laat de kernuitstap los, te midden van de recordprijzen voor energie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
  • 2022: Almaci neemt ontslag als voorzitter. 

In januari vorig jaar blikte Almaci terug op de kritiek en op de hetze rond Kristof Calvo. Herbekijk dat interview hier:

Videospeler inladen...

4. Hoe (on)misbaar is Almaci voor Groen?

"Niemand is onmisbaar. Kijk naar wat de verkiezingen van 2019 teweeg hebben gebracht: bij Vooruit, Open VLD en CD&V waren er voorzitterswissels. Zij is een beetje de laatste der Mohikanen, een van de laatsten van een generatie voorzitters. Enkel Bart De Wever (N-VA) blijft nog over uit die periode."

De opvolging ligt helemaal open momenteel. Dat is wel tekenend voor de afstand die er soms was tussen de voorzitter en de rest van de partijtop

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

"Ook opvallend: ze is de laatste vrouwelijke partijvoorzitter. Er was een periode met wel wat vrouwelijke partijvoorzitters, maar die zijn er nu dus niet meer. Tenzij ze natuurlijk vervangen wordt door een vrouw."

"Partijvoorzitterschap lijkt laatste mannenbastion dat overblijft"

Volgens Robin Devroe, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent, krijgen we door het vertrek van Almaci opnieuw het beeld van de politiek als mannenbastion. 

"Het partijvoorzitterschap lijkt het laatste mannenbastion dat overblijft in de politiek", legt Devroe uit. "Het blijft moeilijk om vrouwen naar die hoogste positie te laten doorstromen. Er is natuurlijk maar één voorzitter per partij, daar kan je niet inzetten op diverse profielen. Daar moet een keuze gemaakt worden en jammer genoeg valt men dan vaak terug op de sterke, mannelijke kandidaat die op de voorgrond treedt."

Onderzoek toont volgens Devroe aan dat vrouwen in de politiek nog vaak moeten opboksen tegen het stereotiepe beeld dat ze er niet thuishoren, dat ze -als het om leiderschapscapaciteiten gaat- niet de juiste persoon zijn. "Als een vrouw dan hard op tafel slaat of haar mond opendoet, gaat ze regelrecht in tegen dat stereotiepe beeld en dan krijgt ze het vaak hard te verduren en wordt er ook op de persoon gespeeld en veel kritiek gegeven." 

5. Hoe moet het nu verder aan de top van Groen? Wie volgt haar op?

In haar toespraak zei Almaci niks over een opvolger of over een aanstellingsprocedure voor die opvolger. In een persbericht staat wel een zinnetje dat "de leden voor de zomer een nieuwe voorzitter zullen kunnen kiezen". Duidelijkheid over de procedure of eventuele kandidaten is er nog niet. "Het ligt helemaal open momenteel", analyseert De Vadder. "Dat is wel tekenend voor de afstand die er soms was tussen de voorzitter en de rest van de partijtop."

VRT NWS-journalist Lonne Van Erp gaf in "Nieuwe feiten" op Radio 1 extra duiding bij het vertrek van Almaci:

De namen waarover nu al wordt gespeculeerd? Vlaams parlementsleden Björn Rzoska en Jeremie Vaneeckhout. Die eerste sloot dat alvast niet onmiddellijk uit, zo bleek in "Villa Politica". En Calvo? "Die wordt het zeker niet."

6. Waarop moet de opvolger van Almaci inzetten?

"Die moet vooral verder bouwen op de basis die Almaci gelegd heeft en die wel proberen te verzilveren", denkt De Vadder. "Dat betekent ook: bij de volgende regering opnieuw een regeringsdeelname afdwingen. Dat kan het débacle van 2003 doen vergeten, toen het toenmalige Agalev (de voorloper van Groen, red.) zwaar werd afgestraft na de regeringsdeelname in Verhofstadt-I. Ook op Vlaams niveau moet de partij in de regering proberen te geraken, een beetje in de filosofie van Kristof Calvo, die ooit een boek schreef: "Fuck de zijlijn"."

Meest gelezen