Met de uitgang @zutendaal.be voorafgegaan door de naam van één van de schepenen met één foute letter komt de mail geloofwaardig over. © Chris Nelis

Valse mails van Zutendaal in omloop: “Bij twijfel gemeentehuis bellen”

ZUTENDAAL -

In Zutendaal doen valse mails de ronde met namen van schepenen en als uitgang @zutendaal.be. Het gemeentebestuur waarschuwt haar bewoners dat het om phishing gaat. Wie twijfelt neemt best telefonisch contact op met de gemeente.

Of er mensen aan de hand van de mails zijn opgelicht is nog niet duidelijk. De politie van de zone Carma heeft in die zin nog geen klacht ontvangen. Elke Blokken, die voor het OCMW van Zutendaal werkt, heeft zo’n valse mail ontvangen. In de mail, waarvan het lijkt dat die verstuurd werd vanuit het adres van één van de schepenen, wordt gevraagd om op de bijgevoegde link te klikken en enkele bestanden te bekijken. En dan kan het mislopen. “Het is een poging tot phishing”, zegt burgemeester Ann Schrijvers. “Gelukkig werd het snel opgemerkt en is er ook meteen ingegrepen door onze ICT-dienst. Concreet betekent dit dat er extra veiligheidsmaatregelen genomen zijn.” Het gemeentebestuur maakt zich zorgen omdat de mails er erg geloofwaardig uitzien en roept haar inwoners dan ook op bij de minste twijfel het gemeentehuis telefonisch te contacteren. “We vragen iedereen waakzaam te blijven. We zoeken het ook uit hoe het komt dat het adres @zutendaal.be gebruikt kon worden. Dat is mijn inziens toch beschermd.” ( cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer