Videospeler inladen...

Corona- én griepvirus circuleren gretig: wat moet je doen als je ziek bent? En wat brengt de toekomst?

Je hebt het wellicht ook al gemerkt in je vrienden- of familiekring: veel mensen zijn ziek, ze voelen zich moe of koortsig, moeten hoesten en/of hebben spierpijn. Corona is opnieuw aan een opmars bezig en ook de griep is nu goed en wel weer in het land. Waar staan we nu, hoe hou je de twee uit elkaar, hoe pak je de zaken het best aan? En wat staat ons nog te wachten?

Wetenschapsjournalist Koen Wauters gaf vanmiddag toelichting in een sessie van VRT NWS Live op de website en we lijsten graag nog eens de belangrijkste vragen en antwoorden voor jou op. 

Waar staan we met griep en corona?

Met corona zijn we intussen vertrouwd, maar de griep waren we bijna vergeten. Na het lossen van de coronamaatregelen is de griep evenwel aan een (relatief late) opmars bezig. "Maar we zitten nog niet aan de hoge pieken van de precoronajaren", zegt Wauters. 

Zoals bekend gaan ook de coronacijfers weer omhoog, zo is het aantal bezette bedden in onze ziekenhuizen met 13 procent gestegen op basis van het weekgemiddelde, en zitten we met ongeveer 10.000 besmettingen per dag. "Zeker een onderschatting, omdat veel mensen zichzelf testen en niet meer de moeite doen om een officiële PCR-test te laten uitvoeren."  

Met de griep zitten we (nog) niet aan de hoge pieken van in precoronatijden 

Is het geen tijd voor code rood?

Hoe zit dat intussen met de coronabarometer? Voor het aantal patiënten op intensieve zorg (178) zitten we nog altijd in code geel, maar voor het aantal ziekenhuisopnames per dag (177), zitten we in code rood - voor die parameter zijn we eigenlijk nooit in code geel geweest. 

Toch spreken virologen of politici niet van het invoeren van maatregelen van code rood, omdat de toestand op intensieve zorg het belangrijkste is, en die lijkt voorlopig onder controle. Maar door de griep kunnen er ook weer extra mensen op intensieve belanden. 

Dankzij de stabiele cijfers op intensieve houden politici vast aan code geel

Is griep even besmettelijk als corona?

Op dit moment is corona besmettelijker, omdat de verschillende opeenvolgende varianten (met als laatste omikron BA.2) telkens een stapje besmettelijker zijn geworden tegenover de oorspronkelijke Wuhan-variant.  

Hoe hou je griep en corona uit elkaar?

Beide virussen circuleren, en de symptomen lijken op elkaar: rillingen, hoesten, moeheid, spierpijn. Sinds kort zijn er nieuwe sneltests op de markt: het gaat om de sneltest zoals we die voor corona al kenden, maar dan met een grieptest erbij, twee voor de prijs van één als het ware. 

Alleen: die test is momenteel enkel bedoeld voor de huisartsen en medisch personeel, en niet voor privégebruik. Bovendien, stipt Wauters aan, moet je bij de meeste van die tests het staafje voor de staalafname heel diep in de neus steken, wat niet de bedoeling is bij zelfgebruik. 

Detail: een combitest bij de huisarts wordt terugbetaald, omdat die nog onder het coronaregime valt, een aparte grieptest niet. 

Er bestaat een combitest voor griep en corona tegelijk, maar die is niet voor privégebruik bedoeld

Ziek? Hoe pak je de dingen het best aan?

Veel mensen worden ziek, en weten niet of ze al dan niet corona of griep hebben. Toch is de aanpak niet zo verschillend. Blijf thuis, neem tijd om uit te zieken en neem eventueel wat paracetamol tegen de koorts. Zelfs als je slechts lichte symptomen hebt, is het beter om thuis te blijven en niet naar de werkvloer te gaan, zowel voor corona als voor griep. 

Het is vooral van belang om te weten wat je precies hebt als je behoort tot een kwetsbare groep. Voor hen is zo'n combitest dan ook heel nuttig, en dat is ook de reden waarom de nieuwe combitest vooral in ziekenhuizen wordt gebruikt. Er zijn ook voor corona steeds meer antivirale middelen op de markt, en het is belangrijk om te weten welk geneesmiddel je moet krijgen. 

Overigens: griep en corona zijn twee totaal verschillende virussen. Een vaccinatie voor het een, helpt niet voor het ander, en je zal ook niet positief testen op corona terwijl je enkel griep hebt. 

Zelfs al heb je maar lichte symptomen: blijf thuis, of je nu griep of corona hebt

Wat staat ons nog te wachten?

Voor griep is dat duidelijker dan voor corona. Van de griep weten we al decennia dat hij zeer seizoensgebonden is. Na de paasvakantie, ergens in april, is het griepseizoen voorbij. Het goede nieuws is ook dat het griepvaccin beschermt tegen de varianten die momenteel circuleren. De griepvaccins worden voor het griepseizoen aangemaakt op basis van voorspellingen, en dat is niet altijd even makkelijk. 

Voor corona is het moeilijker in te schatten wat er nog gaat gebeuren: we hebben nog maar twee jaar ervaring. Maar de voorbije zomers zagen we wel telkens een dip in mei en juni.  

Over het griepseizoen zijn we heel zeker: dat is voorbij na de paasvakantie

Videospeler inladen...

Meest gelezen