Rechtbank verklaart omstreden crèche De Vlindertjes failliet: “Dit is erg voor alle betrokkenen”

Schoten -

De Vlindertjes van Elshout zijn failliet verklaard door de Ondernemingsrechtbank in Antwerpen. Daarmee valt het doek over de Schotense crèche definitief. “Dit is erg voor alle betrokkenen”, reageert schepen voor Jeugd en Gezin Iefke Hendrickx (N-VA).

Sam Reyntjens, Jan Auman

De Ondernemingsrechtbank in Antwerpen opende dinsdag het faillissement van de commanditaire vennootschap Minikribbe De Vlindertjes van Elshout. Het gaat om een faillissement ‘bij betekenis’, de zaakvoerster legde zelf de boeken neer. Het failliet komt er nadat de Schotense crèche begin maart in opspraak was gekomen omdat bleek dat de uitbaatster in januari 2021 veroordeeld was voor kindermishandeling en verwaarlozing.

Kind en Gezin had de vergunning van de crèche vanaf 1 maart geschorst bij hoogdringendheid, de crèche diende bezwaar in tegen die schorsing en opende de deuren alsnog. Vervolgens trok Kind en Gezin op 10 maart de vergunning van de Vlindertjes in. Op vrijdag 11 maart ging de crèche niet meer open, diezelfde dag werd de gevel van het lokaal aan de Fortbaan beklad met het opschrift ‘GESLOTEN’. Geen twee weken later lijkt het doek over de crèche definitief gevallen, de Ondernemingsrechtbank in Antwerpen opende het faillissement en stelde dinsdag een curator aan. “Mijn opdracht is te bekijken welke activa er gerealiseerd kunnen worden, ik zal ter plaatse gaan kijken”, zegt curator Nathalie Vermeersch.

De Vlindertjes had achttien plaatsen voor kindjes, die verdwijnen nu minstens tijdelijk. “Dit is erg voor alle betrokkenen”, reageert Schotens schepen voor Jeugd en Gezien Iefke Hendrickx (N-VA) bezorgd. “Ik zit vooral in met het mogelijk voorgoed verdwijnen van achttien inkomensgerelateerde plaatsen in onze gemeente. We hebben er immers zeker niet te veel.”

De schepen hoopt op een doorstart door de kinderverzorgsters die in De Vlindertjes werkten. “Hopelijk kan de erkenning van Kind en Gezin dan ook overgedragen worden”, zegt ze.

Voorlopig is het nog geen uitgemaakte zaak of in het lokaal aan de Fortbaan opnieuw een crèche zal komen. “De bedoeling is zo snel mogelijk te handelen en te streven naar een oplossing”, zegt curator Vermeersch. “Ernstige kandidaat-overnemers mogen zich zeker bij mij melden.”

De zaakvoerster van De Vlindertjes en haar advocaat waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar bij het faillissement. De telefoon van het kinderdagverblijf werd wel beantwoord door een medewerkster. Die hield het op ‘geen commentaar’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen