Technologiesector ontvlucht Rusland: “De oorlog in Oekraïne was voor ons een wake-upcall”

Geconfronteerd met de internationale sancties, zinkende roebel en de toegenomen surveillance van het Kremlin, zoeken steeds meer technische werknemers hun weg uit Rusland. De Russische “tech-scene” krijgt grote klappen, waar volgens schattingen al tussen de 50.000 en 70.000 werkers het land hebben verlaten.

Steeds meer geschoolde Russen ontvluchten het land uit angst voor een verdere escalatie van de oorlog met Oekraïne. Experts zeggen dat een Russische ‘braindrain’ van academische, financiële en technische werkers misschien wel het grootste probleem is voor het Poetin-regime.

Veel leden van deze zelfverbannen menigte zijn technologiewerkers. Vanwege hun verbondenheid met de wereldwijde digitale economie, voelden ze al snel de pijn van sancties en het vertrek van westerse technologiebedrijven. 

Volgens het Russische RAEK, een handelsgroep gericht op technologie, zijn er ondertussen als zo’n 50.000 tot 70.000 techwerkers het land ontvlucht. Daarnaast vertrekken er mogelijk in april nog een extra 100.000 werkers volgens de handelsgroep. “Het zijn vooral software-engineers en datawetenschappers. Veel van hen zijn werknemers bij grote technologie-organisaties, zoals Yandex, VK en Sberbank”, zegt Konstantin Vinogrado van het in Londen gevestigde bedrijf Runa Capital.

Wereldwijde paria

Doordat Rusland de status van wereldwijde paria heeft, is het voor technologiewerkers moeilijk om hun werk nog te doen in het land. Bedrijven als Microsoft, Intel, Apple, Netflix en Meta hebben zich teruggetrokken of hun diensten beperkt, waardoor normale werkzaamheden met de dag moeilijker worden. Door internetblokkades kunnen werknemers niet hun werk uitvoeren en kunnen ze niet bij cruciale bedrijfsinformatie.

Ook het betalen van in Rusland gevestigde werknemers is moeilijker geworden door de uitsluiting van het SWIFT-betaalsysteem.

Wake-upcall

Een anonieme Russische techwerker zegt tegen Wired dat veel Russische techneuten door het optreden van de overheid het land hebben verlaten. “Lange tijd was er een soort balans, waarbij de staat vreselijke dingen deed, maar als je er geen interactie mee had, werd je min of meer met rust gelaten. Maar dankzij deze oorlog is het Kremlin ons leven binnengedrongen, het was een wake-upcall”. 

De Russische overheid heeft aangegeven dat zij techwerkers als een strategische troef beschouwt en probeert de exodus tegen te gaan met nieuwe financiële prikkels. Daarnaast worden werknemers vrijgesteld van de dienstplicht.

(lp)

Meer