Videospeler inladen...

Unieke vondst in centrum Ieper: intacte middeleeuwse kaaimuur

In Ieper is een oude kademuur, die werd bedolven in de 16de eeuw teruggevonden bij opgravingen aan de Leet, waar vroeger de Oude Ieperlee stroomde. Via die rivier konden boten rechtstreeks tot aan de Grote Markt varen om handel te drijven. Nu geeft de verdwenen rivier haar geheimen prijs: een kaaimuur en zware houten meerpalen die zeer goed bewaard zijn, vrij uniek binnen de Vlaamse archeologie. En dat na 375 jaar onder de grond.

Water was voor een middeleeuwse stad zeer belangrijk. Goederen kwamen per boot de stad binnen en vertrokken op dezelfde manier. Ook in lakenstad Ieper. Maar toen er in het midden van de 17e eeuw een nieuwe haven kwam op een andere plek in de stad, raakte de Ieperlee in onbruik. Ze werd rond 1650 opgevuld en overwelfd.

Kaaimuur en meerpalen in zeer goede staat

Het Vandepeereboomplein, dat bovenop de oude Ieperlee gebouwd is, wordt dezer dagen opengebroken voor rioleringswerken voor Aquafin. Archeologen hoopten dat restanten van de kaaimuur naar boven zouden komen en die hoop werd werkelijkheid. Wat er ook nog opdook, waren houten meerpalen, die moesten voorkomen dat de boten tegen de muur botsten. En ook die zijn in uitstekende staat, na bijna 375 jaar onder de grond. In deze video kunt u de muur van dichterbij bekijken:

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Niet zomaar houten blokken, wel fundamenten van middeleeuwse houten laadkraan

Als extraatje werden ook de fundamenten gevonden van een houten laad- en loskraan, die ook al afgebeeld stond op middeleeuwse kaarten van Ieper. Aan de hand van de jaarringen in het hout zal geprobeerd worden om de exacte leeftijd van de kraan te achterhalen. Archeoloog Jan Decorte legt uit waarom het vrij zeker over de middeleeuwse havenkraan gaat:

Lees verder onder de video en de foto's. Wat moet het stadsbestuur nu doen? Bewaren of niet?

Videospeler inladen...
Op een middeleeuwse kaart van Ieper zien we de havenbuurt én de laadkraan. Precies op die plek zijn nu houten funderingen gevonden.
Replica van een middeleeuwse laadkraan. Deze staat in Brugge. (foto Wikipedia)

Wat nu, stadsbestuur?

Dat er vondsten van de oude Ieperlee zouden opduiken bij de werkzaamheden van Aquafin, was verwacht. Maar dat een intacte kaaimuur van wellicht 50 meter lang aan de oppervlakte zou komen, is toch een verrassing. De archeologen hopen dan ook dat er in de aanleg van het nieuwe plein plaats zal zijn om de oude muur deels te bewaren én te laten zien. Onder een glasplaat bijvoorbeeld. De stad zal kijken wat er kan, want zo'n ingreep is niet in de toekomstplannen voor het plein voorzien. In elk geval worden er uitgebreid beelden genomen om alles in 3D te kunnen reconstrueren op de computer. Of de kaaimuur of een stukje ervan ook écht te zien zal blijven, moet de toekomst uitwijzen. Jan Decorte vindt van wel, schepen Philip Bolle (Vooruit) reageert.

Videospeler inladen...

Wie de kaaimuur van Ieper zeker eens wil zien, en er een woordje uitleg bij wil, kan op vrijdag 25 maart om 16 uur en om 17.30 uur een rondleiding volgen op de site.

Meest gelezen