©  Frank Ruiter

Madeleine Albright, eerste vrouwelijke buitenlandminister van VS, overleden op 84-jarige leeftijd

De allereerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de VS, Madeleine Albright, is overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Albright werd 84 jaar.

Guy Stevens
Bron: Reuters

Albright werd geboren in het toenmalige Tsjechoslovakije en ontvluchtte dat land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van 1993 tot 1997 was ze de Amerikaanse ambassadeur in de Verenigde Naties, en in 1997 werd ze de allereerste vrouwelijke buitenlandminister in de VS. In die functies zou ze een erg belangrijke rol vervullen in de regering van president Bill Clinton. Ze nam het voortouw in de uitbreiding van de NAVO en in de ontplooiing van de NAVO tijdens het conflict in de Balkan. Ze was ook een voorvechter voor mensenrechten en democratie en een fervente tegenstander van nucleaire wapens.

In de laatste jaren van haar leven groeide ze zelfs uit tot een feministisch icoon. Madeleine Albright leed aan kanker en werd 84 jaar, zo maakt haar familie woensdag bekend. “We zijn diep bedroefd om aan te kondigen dat Madeleine Albright, de 64ste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en de eerste vrouw in die functie, eerder vandaag overleden is”, schrijven ze op Twitter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER