© REUTERS

Uber gebruikt software om aan ordediensten te ontsnappen

Uber gebruikt geheime software om te vermijden dat chauffeurs gecontroleerd worden door de autoriteiten. Dat heeft het taxibedrijf vrijdag toegegeven.

De Amerikaanse krant New York Times had onthuld dat Uber de software ‘Grayball’ gebruikt. Dat systeem gebruikt data van de Uber-app en andere methoden om functionarissen te identificeren en te ontduiken die chauffeurs willen beboeten of onderscheppen in steden die zich verzetten tegen Uber.

Volgens het bedrijf werd de software enkel gebruikt in steden waar ze niet verboden is, en was het voornaamste doel van de software om chauffeurs te beschermen van concurrenten die hun smartphones gebruiken om hen te storen.

“Het programma helpt in de strijd tegen frauduleuze gebruikers die de servicevoorwaarden schenden, of het nu gaat om mensen die onze chauffeurs fysiek willen aanvallen, concurrenten die onze operaties willen verstoren of tegenstanders die samenwerken met de autoriteiten voor geheime operaties tegen onze chauffeurs”, aldus een Uber-woordvoerder. Uber benadrukt nog dat de software vooral wordt gebruikt op plaatsen waar chauffeurs vrezen voor hun veiligheid, en maar zelden om confrontaties met de ordediensten te vermijden.

Volgens de New York Times wordt de software, die ethische vragen oproept, in verschillende landen gebruikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer