Hollebeekhoeve vraagt faillissement aan, maar lijkt snel opnieuw te starten: “Ik maak me geen zorgen”

Kruibeke -

De Hollebeekhoeve in Kruibeke, de allereerste CO₂-neutrale zuivelproducent van ons land, heeft het faillissement aangevraagd. Toch lijkt het erop dat er snel een overnemer zal zijn voor de zuivelproducent, die tevens de sponsor van veldrijder Jens Adams is. “Alles wijst in de goede richting.”

Kristof Simoens, Dante Bellon

U kent waarschijnlijk de yoghurtpotjes, melkflessen en het ijs van Hollebeekhoeve wel. Alom tegenwoordig in de winkels en vele Antwerpse koffiebars werken met de producten van de zuivelproducent. Ook in het veldrijden is het bedrijf te vinden als sponsor van Jens Adams. Donderdag kwam echter het nieuws dat de Kruibekenaren het faillissement aanvroegen.

Toch lijkt er snel witte rook vanuit het polderdorp te komen, want aan onze redactie is al bevestigd dat er gesprekken lopende zijn met een kandidaat-overnemer. De werknemers, koffiebars en Jens Adams hoeven zich dan ook voorlopig niet al te veel zorgen te maken: “De mensen van Hollebeekhoeve hebben me gezegd dat alles in orde komt en ik vertrouw hen daar ook op. De komende weken zal alles wel wat duidelijker worden, maar nu is het seizoen ook ten einde en bereid ik me voor op de zomer. Momenteel maak ik me dus niet al te veel zorgen.”

 ©  dvk

Forse investeringen en hoge kosten

Het bedrijf had flink geïnvesteerd om in de zomer van 2020 als eerste zuivelproducent in ons land CO₂-neutraal te worden, maar het boekte in datzelfde jaar een verlies van 1,8 miljoen euro op een omzet van 12,2 miljoen euro. De zware investeringen werden een molensteen en de sterke stijging van de energie- en andere productiekosten was er te veel aan.

Nog faillissementen?

Volgens de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) is de Hollebeekhoeve geen alleenstaand geval. “De meeste producenten van consumptiemelk, zoals we melk in flessen en brik in de sector noemen, draaien tegenwoordig flinke verliezen”, zegt Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder bij de BCZ. “Zij zagen hun productiekosten per liter melk in een jaar tijd met 22 cent stijgen, dat is liefst 40 procent. Bij de prijsonderhandelingen met winkelketens in oktober kregen ze slechts 4 cent extra per liter. Maar daarna zijn de kosten explosief beginnen te stijgen. De winkelketens weigeren die contracten, die stilaan wurgcontracten geworden zijn, te heronderhandelen. Zij verstoppen zich achter de prijsonderhandelingen die nu lopen, maar het resultaat daarvan gaat pas vanaf 1 juni in. En dat zou weleens te laat kunnen zijn voor een aantal bedrijven.”

Het einde van de prijsstijgingen is trouwens nog niet in zicht, zegt Debergh: “De reële melkprijs gaat stilaan richting 50 cent per liter. In de maand januari bedroeg die nog 47,04 cent. Ter vergelijking: een jaar eerder was dat nog 33,25 cent.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER