Ambitieuze groene waterstofplannen van China zijn “heilige graal” om nuluitstoot te bereiken

China wil tegen 2025 de productie van waterstof verdriedubbelen om zijn economie sneller klimaatneutraal te maken.

China geldt als de grootste producent van waterstof ter wereld. Woensdag onthulde de Aziatische supermacht echter plannen om de productie van waterstof fors op te voeren. Tegen 2035 zou groene waterstof grotendeels het gebruik van aardgas binnen de Chinese transportsector en zware industrie moeten vervangen. Waterstof zou ook de productie van cement en staal een pak groener moeten maken. China streeft er namelijk naar om in het jaar 2060 een volledige nuluitstoot bereiken.

Om dit allemaal klaar te spelen, kondigde de Chinese Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC) woensdag ambitieuze plannen aan om zijn productie van waterstof maar liefst te verdrievoudigen. Tegen 2025 wil China jaarlijks tussen de 100.000 en 200.000 ton groene waterstof produceren. 

De NDRC zei ook dat er tegen dan zeker 50.000 voertuigen op waterstof zouden moeten rijden. Het gaat voornamelijk over voertuigen voor het openbaar vervoer, zoals waterstofbussen. Vorig jaar leverde China zo’n 2.000 waterstofbussen af. 

Indien China dit allemaal kan klaarspelen, zou de jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide in het land zakken met zo’n 1 tot 2 miljoen ton per jaar, werpt de NDRC op.

Krachtige voorraad van hernieuwbare energie inzetten voor groene waterstof

China produceert momenteel elk jaar zo’n 33 miljoen ton waterstof. 80 procent daarvan wordt geproduceerd via het gebruik van steenkool en aardgas. De overige 20 procent is voornamelijk een bijproduct van industriële processen. 

De NDRC ziet echter potentieel in het toewenden van koolstofarme of zelfs volledig koolstofvrije energiebronnen om zogenoemde groene waterstof te bekomen. Zo kunnen wind-, zonne- en kernenergie gebruikt worden om groene waterstof te produceren. China kent een bruisende kernenergiesector en geldt ook als een van de koplopers in het cultiveren van windenergie.

“De ontwikkeling van waterstof is belangrijk voor de energietransitie en een enorme steun voor China’s koolstofneutraliteitsdoelstellingen”, voerde Wang Xiang, topman van de NDRC, woensdag aan tijdens een persmoment. Wang meent dat het potentieel van groene waterstof in China reusachtig is omdat het land zo fors heeft ingezet op hernieuwbare energie. Wel onderstreept Wang dat waterstof in China momenteel nog grotendeels op vervuilende manieren wordt geproduceerd en dat er dus nog heel wat werk aan de winkel is.

De “heilige graal” voor het bereiken van nuluitstoot

Waterstof zou voor China wel eens de “heilige graal” kunnen zijn om de race voor een volledige koolstofneutrale maatschappij te winnen, denkt Horace Tse van Credit Suisse. Een doelmatige groene waterstofvoorzieningsketen vereist namelijk een productie door de elektrolyse van water met hernieuwbare energie. Dat is een bijna volledig emissievrij proces. Momenteel is het echter de duurste methode om waterstof te produceren die we kennen. 

“De huidige kosten voor de productie van groene waterstof zijn nog steeds te hoog. Er wordt geschat dat deze kosten met ten minste 50 procent moeten dalen om kostenefficiënt te worden, iets wat waarschijnlijk niet zal gebeuren in de komende vijf tot zeven jaar”, zei Tse tegen de Hongkongse krant South China Morning Post.

Ook in Europa wordt waterstof al enige tijd gezien als een belangrijke factor om klimaatdoelstellingen te halen. De beslissing van China om fors in te zetten op groene waterstof en de determinatie van de EU om op lange termijn niet meer afhankelijk te zijn van Russische olie en gas, zal wellicht een mooie boost geven aan de groei van de waterstofsector.

Meer