Kinderen van Oekraïense vluchtelingen bang van F-16's die overvliegen in Pelt: "We proberen hen gerust te stellen"

Oekraïense vluchtelingen schrikken op van de F-16's die in Kleine-Brogel (Peer) opstijgen. Dat merken ze in de aangrenzende gemeente Pelt en daarom willen ze de vluchtelingen geruststellen met een informatiebrochure in het Oekraïens.

"We zitten hier dichtbij de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel", zegt burgemeester van Pelt Frank Smeets (CD&V). "Ze zijn daar oefeningen aan het doen, want ons leger is in verhoogde staat van paraatheid. We hebben dus de mensen verwittigd dat ze geen schrik moeten hebben, want we merken dat vooral de kinderen daarvan opschrikken. Ze dragen dat waarschijnlijk mee van de bombardementen ginder. We zeggen dan dat die F-16's hier niet zijn om bommen te gooien maar om hen te beschermen."

We zeggen dat die F-16's hier niet zijn om bommen te gooien maar om hen te beschermen

Frank Smeets, burgemeester Pelt

"We merken dat de mensen rust zoeken", gaat de burgemeester verder. "Ze hebben vaak dagenlang gereisd in erbarmelijke omstandigheden. Daarom dat we ze goed willen opvangen en willen informeren, onder meer over de F-16's." Ondertussen zijn er 81 vluchtelingen in Pelt die worden opgevangen in 18 gastgezinnen. 

Informatiebrochure in het Oekraïens

Die informatie staat ook in een nieuwe brochure die de gemeente heeft laten vertalen naar het Oekraïens. "Daar staan ook andere praktische zaken in, zoals waar er speeltuinen zijn of waar ze terecht kunnen voor medische hulp." De wijkagenten brengen ook een bezoekje aan de gastgezinnen en ze hebben allemaal een maatschappelijk assistent toegewezen gekregen om hen bij te staan. 

Meest gelezen