“Lachgas gevonden in wagen van bestuurder die carnavalsdrama in Strépy veroorzaakte”

In de wagen van Paolo F., de bestuurder die zondagochtend een groep carnavalisten aanreed in Strépy, is een capsule lachgas ontdekt. Dat meldt Sudinfo.

jvh
Bron: Sudinfo

Het parket van Bergen wil die informatie voorlopig bevestigen noch ontkennen, maar volgens bronnen van Sudinfo werd een capsule lachgas – dat gebruikt wordt als recreatieve drug – gevonden in de wagen van Paolo F. Volgens de advocaat van de man had zijn cliënt op het moment van de aanrijding geen lachgas gebruikt.

LEES OOK. Advocaat van doodrijder Strépy legt schuld deels bij carnavalisten: “50 of 90 per uur had weinig verschil gemaakt” (+)

F. moest meteen na zijn aanhouding zondagochtend een ademtest en een speekseltest afleggen. Uit de ademanalyse bleek hij licht boven het toegestane alcoholpromillage te blazen, de speekseltest – die een indicatie moet geven van de aanwezigheid van verdovende middelen – bleek negatief. Maar er werd op datzelfde moment ook een bloedstaal afgenomen. De resultaten daarvan zijn pas over enkele dagen bekend.

LEES OOK. Reconstructie van hoe carnavalstocht slagveld werd: zes doden, minstens, waarna Paolo naast zijn auto wachtte tot politie arriveerde

“Het grote probleem met lachgas is dat het heel moeilijk op te sporen is in het bloed”, zegt Michaël Hogge van Eurotox, de vereniging van Europese toxicologen. “De speekseltest die door de politie wordt gebruikt, kan het niet detecteren. En het product blijft niet lang aanwezig in het bloed.”

“Het gebruik van lachgas is ook niet specifiek verboden voor bestuurders”, aldus woordvoerder Benoît Godart van Vias bij Sudinfo, “maar het veroorzaakt wel heel kort een zekere staat van dronkenschap, het is dan ook erg gevaarlijk om te rijden terwijl je het hebt ingeademd ”.

Zondag minuut stilte bij carnaval in La Louvière

Op het carnaval in La Louvière – dat plaatsvindt op 27, 28 en 29 maart – zal zondag een minuut stilte worden gehouden voor de slachtoffers. In de regio zijn er verschillende carnavalsvieringen, gespreid over meerdere weken. In La Louvière vindt het ‘Laetare’ of halfvastencarnaval dit weekend plaats.

De folkloristische verenigingen melden dat ze ’s middags zullen samenkomen op het gemeenteplein, en er een minuut stilte in acht zullen nemen. Er worden zowat 800 tot 1.000 Gilles en Paysans verwacht. “Er zal eerst een kanonschot worden afgevuurd dat in de hele stad moet te horen zijn. Aan de cafés is gevraagd om de muziek een minuut stil te leggen, om de slachtoffers te herdenken”, legt woordvoerder Dominique Depoter uit.

Zondag vanaf 4 uur ’s ochtends start in La Louvière het ophalen van de Gilles, van deur tot deur. “We hebben er nog eens op aangedrongen om de veiligheidsmaatregelen voor stoeten strikt op te volgen”, aldus Depoter, die verwijst naar de aanwezigheid van seingevers voor- en achteraan de groep, “soms zelfs met wagens met knipperlichten”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen