Van ziekenhuisbed tot nieuwe plaat én grote tournee: De Kreuners klinken na twaalf jaar stilte luider dan ooit: “Ik kan nog alle nummers zingen!”

Na twaalf jaar radiostilte zijn ze weer helemaal terug. De Kreuners hebben een nieuwe plaat uitgebracht. ‘Geen zonde van de tijd’, zo heeft de band hun wedergeboorte gedoopt. Met het loslaten van de nieuwe single, geven de oude rockers tevens het startschot van een grote tournee. Van mei tot september doen de Kreuners ruim veertig zalen en een boel festivals in heel Vlaanderen aan. En of frontman Walter Grootaers (67) er zin in heeft, ondanks een zware coronabesmetting. “Ik ben nog steeds hees, maar ik kan wél nog alle nummers van De Kreuners zingen”, zegt de zanger in Het Laatste Nieuws.

Wouter van Biezen

‘Geen zonde van de tijd’ is eigenlijk verre van nieuw te noemen, want het nummer bestaat al twintig jaar, maar geraakte nooit verder dan de muren van het repetitiekot. “Elk concert maken we er een erezaak van om naast de klassiekers ook onbekendere nummers uit ons repertoire te herwerken en in de set te smokkelen”, vertelt Walter. “We hebben het nog nooit live gespeeld. Het werd destijds nog ingezongen door onze gitarist Erik Wauters.”

Nu, twaalf jaar nadat de bandleden voor een laatste keer samen kreunden in een opnamestudio, haalden ze de gitaren weer vanonder het stof. “We bestaan nu 44 jaar, er is geen enkele rockband die na zo’n lange tijd nog een hit scoorde. Daar moeten wij niet mee bezig zijn. Dit soort nummers leent zich om iets anders te doen, en dat kan ook verrassend zijn”, zegt Walter.

Rocken als nooit tevoren

De leeftijd lijkt geen vat te hebben op de mannen. Ze pakken het meteen groots aan met een tournee doorheen heel Vlaanderen. Als kleine jongetjes staan ze te popelen om er weer in te vliegen. “We spelen op festivalpodia zoals Suikerrock en Rock Zottegem, maar staan ook in grote zalen zoals de AB of De Roma. Die mix houdt het boeiend”, vertelt de frontman aan Het Laatste Nieuws. “In een zaal sta je alleen op de affiche en heb je meer tijd en ruimte om te spelen, waardoor we het ons kunnen permitteren om nummers als ‘Geen zonde van de tijd’ te brengen. Op festivals hebben we maximaal een uur en een kwart, waardoor we ons moeten beperken tot een ‘best of’”, klinkt het.

Helse periode

Maar ook bij De Kreuners dwarsboomde het vervloekte coronavirus hun wilde plannen. De tournee moest maar liefst vier keer worden uitgesteld. “Dat was heel frustrerend, omdat we daar toch telkens weer naar uitkeken”, blikt de Lierenaar terug de helse periode.

Twee jaar geleden had het virus de intussen 67-jarige zanger zwaar te pakken. Het jaagde de opper-Kreuner zelfs het ziekenhuisbed in. “Ik ben enkele maanden kortademig geweest, maar tegenwoordig sta ik elke ochtend drie kwartier tot een uur op de crosstrainer. Ik begin de leeftijd toch te voelen — ik ben geen jong veulen meer, hè”, zegt hij. “Ik doe ook elke dag stemoefeningen. Ik had vóór corona al problemen met mijn stem, en Covid-19 heeft daar nog een schep bovenop gedaan. Ik ben nog steeds hees, maar ik kan wél nog alle nummers van De Kreuners zingen”, benadrukt Walter enthousiast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER