Direct naar artikelinhoud
NieuwsGentse Feesten

‘We willen gewoon voor elk wat wils’: helft van de eetkramen op Gentse Feesten verplicht veggie

Archiefbeeld van eetkraam tijdens Gentse Feesten.Beeld Wannes Nimmegeers

Eindelijk weer Gentse Feesten op komst, en meteen met een opvallende innovatie. Behalve herbruikbare borden, worden nu ook meer veggie-kramen ingevoerd: minstens de helft van de 30 kramen die de stad wil aanbesteden. ‘Het is de bedoeling dat iedereen overal zijn ‘meug’ vindt’, zegt de nieuwe Feestenschepen Bram Van Braeckevelt (Groen).

De focus op vegetarisch is niet de enige vernieuwing voor de smullende bezoeker die komende zomer in Gent de bloemetjes buitenzet. Eerder al werd bekendgemaakt dat plastic bordjes en zelfs bordjes verboden worden, en dat er in twee clusters zal gewerkt worden met ‘herbruikbaar servies’. Die clusters, zo blijkt nu, liggen op de Kouter en aan de Vlasmarkt. 

Maar er is dus ook beslist dat minstens de helft van de eetkramen die de stad op de Gentse Feesten aanbesteedt vegetarisch moeten zijn. “Zo zetten we een volgende stap in het verduurzamen van de Gentse Feesten”, zegt de nieuwe feestenschepen Bram Van Braeckevelt, “want ook zo zal de CO2-uitstoot van de Feesten gedrukt worden. We zullen bij het toewijzen van een locatie toezien op spreiding. Zo zal er op elk moment een voldoende groot aanbod aan vlees, vegetarisch of veganistisch eten binnen handbereik zijn. We willen niet polariserend zijn, niet extreem, we willen gewoon voor elk wat wils. Het is de bedoeling dat iedereen overal zijn meug vindt.” 

Eerst werd gedacht aan een ‘veggie-straat’, tussen Baudelo en het stadhuis, maar daartegen kwam intern veel protest. 

Vegan

Bij de vorige aanbesteding voor de eetkramen moest al een op de drie kramen verplicht veggie zijn. Omdat niemand daar een veggie-aanbod wou voorzien, kwamen daar toen geen eetkrampjes. “Nu zullen we de Kouter als cluster verkopen”, klink het. “Daar zullen drie eetkramen zijn, waarvan twee veggie en één frietkot, allemaal met herbruikbaar materiaal. Die worden als één geheel geveild, al staat het de koper uiteraard vrij om onder te verhuren, zolang aan de voorwaarden voldaan wordt. Voor de cluster Vlasmarkt - Belfortstraat, ook met herbruikbaar materiaal, voorzien we acht eetstanden. Daarvan moeten er vier vegetarisch zijn, en er moeten binnen die cluster minstens vier vegan gerechten te vinden zijn. Naast een bestaande korting voor kandidaat-uitbaters die werken met 100% biologische producten, zal vanaf deze editie ook een korting toegekend worden voor uitbaters die minstens 50% producten met fair-trade label verwerken.”

Opvallend: de aanbesteding geldt slechts voor één feesteneditie. Die wordt gezien als ‘proefjaar’ in aanloop naar de volledige omschakeling op herbruikbaar materiaal. In totaal zal de stad 30 of 31 eetstanden veilen, verspreid over de Feestenzone. Dat zijn er evenveel als in 2019, de laatste Feesteneditie.

Vegan
Beeld Wannes Nimmegeers