Videospeler inladen...

Aanvaring in de Kamer: Raoul Hedebouw (PVDA) kwaad omdat hij geen vraag mag stellen over de brandstofprijzen 

Het begin van het vragenuurtje in de Kamer is ontsierd door een zware aanvaring tussen Raoul Hedebouw (PVDA) en voorzitter Eliane Tillieux (PS). Hedebouw pikte het niet dat hij een vraag over de hoge brandstofprijzen niet mocht stellen. 

De zitting begon met een minuut stilte ter herdenking van de aanslagen in Brussel en het tragische ongeval in Strépy. Meteen daarna nam Hedebouw het woord om zich te beklagen over het feit dat hij geen vraag mocht stellen over de prijzen aan de pomp. Vanochtend was er een betoging van enkele honderden mensen om tegen de hoge brandstofprijzen te protesteren. 

De voorzitster had die vraag aan minister Van Peteghem (CD&V) niet weerhouden omdat volgens het reglement van de Kamer in plenaire zitting geen vraag mag worden gesteld als het onderwerp de week voordien in een Kamercommissie is aan bod gekomen. De voorzitter van de commissie Financiën, Joris Vandenbroucke (Vooruit),  bevestigde dat Hedebouw in de commissie een vraag had ingediend over de brandstofprijzen, maar zelf niet aanwezig was. 

"Ik vind het onaanvaardbaar dat ik mijn vraag niet mag stellen", zei Hedebouw die verklaarde dat de betoging van vanmorgen een nieuwe situatie vormde waarover hij de minister mocht ondervragen. 

Merkwaardig genoeg kreeg Hedebouw de steun van Wouter Vermeersch (VB) die de Duitse beslissing van vannacht om de accijnzen op de brandstoffen tot het Europese minimum te verlagen aanhaalde. Vermeersch wilde de minister hierover interpelleren met de vraag waarom dat in België niet kan.

Na nog wat verbaal protest van Hedebouw, die een motie wilde indienen, werd de discussie door Tillieux gesloten met de opmerking dat als Hedebouw een vraag had willen indienen, hij dat had moeten doen onder de titel "de betoging van vandaag" en niet met de titel "prijzen aan de pomp" Na meer dan tien minuten gehakketak kon de zitting worden voortgezet met de orde van de dag. 

Bekijk hier de hele discussie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen