Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronavirus

Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen, wel opnieuw minder coronapatiënten op intensieve zorg

Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen, wel opnieuw minder coronapatiënten op intensieve zorg
Beeld Tim Dirven

Het aantal bevestigde coronapatiënten in ons land blijft stijgen, net als de dagelijkse hospitalisaties. Beter nieuws komt er vanop de afdelingen intensieve zorg, waar er opnieuw een lichte daling te zien is. Ook het aantal overlijdens daalt nog.

Het aantal geregistreerde besmettingen is tussen 14 en 21 maart gestegen tot gemiddeld 10.412 per dag. Dat is een toename van 21 procent tegenover de week ervoor. De r-waarde ligt op 1,11 procent, wat erop wijst dat de epidemie weer in kracht toeneemt. In totaal raakten in twee jaar epidemie officieel al zo’n 3,8 miljoen Belgen besmet met het coronavirus, al ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger, aangezien lang niet iedereen zich laat testen.

Afgelopen maandag werden er weer bijna 18.000 besmettingen opgetekend, en dat dagcijfer is opnieuw een record sinds begin februari, bij de daling van de vijfde golf.

Het aantal testen dat elke dag wordt afgenomen is met 6 procent gestegen tot 37.400 per dag, waarvan er nu weer 29,5 procent positief zijn. Dat zijn er 3,5 procent meer dan een week geleden.

Ziekenhuizen

Ook de dagelijkse ziekenhuisopnames omwille van een Covid-19-besmetting blijven toenemen: elke dag moeten nu 189 mensen naar het ziekenhuis, een stijging van 16 procent.

Grootste toenames zijn er in de Vlaamse ziekenhuizen, waar er 18 procent meer patiënten bijkwamen. Vooral West-Vlaanderen is een uitschieter met 50 procent meer opnames. Ook Wallonië kent een stijging van 16 procent, Brussel net een daling van 6 procent.

In de ziekenhuizen liggen in totaal 2.632 mensen met een bevestigde besmetting, een toename van eveneens 16 procent. Beter nieuws komt er van de afdelingen intensieve zorg, waar de daling na een tijdelijke stabilisatie nu toch verder lijkt te gaan. 168 patiënten hebben nog intensieve zorg nodig, dat is een lichte afname van 3 procent.

Overlijdens

Tussen 14 en 21 maart 2022 stierven gemiddeld nog 19,4 mensen per dag met een Covid-19-besmetting. Ook dat is een daling, met 11 procent.